خبر فوری و مهم: رقم سود سهام عدالت برای دو گروه مشخص شد!
رئیس سازمان بورس جزئیات سود سهام عدالت را اعلام کرد.
سهام عدالت طرحی جهت برابری مردم جامعه است.سهام عدالت در قشرهای مختلف جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است.سهام عدالت در زمان احمدی نژاد مطرح شد.سهام عدالت در چند ماهه اخیر مورد اهمیت قرار گرفته و در بورس وارد شده است.آخرین خبرها مربوط به سهام عدالت را در سایت خبرآزاد میخوانید
دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس: به دارندگان سهام ۵۰۰ هزار تومانی، ۲۰۰ هزار تومان و به دارندگان سهام یک میلیونی، ۴۰۰ هزار تومان سود تعلق می گیرد.
«هدف ما رشد و پویایی بازار سرمایه است.» جملهای خبری که در ماههای گذشته در صحبتهای مسوولان و مقامات اقتصادی و سیاسی کشور بسیار شنیده شده است. اما حالا همین جمله و دیگر جملههای مشابه آن شده است سوژه فعالان شبکههای اجتماعی تا با استفاده از آن برای کانالهای تلگرام، صفحههای اینستاگرام یا صفحههای شخصی در توییتر تولید محتوا کنند. محتواهایی که تمام آنها مغایر با صحبتهای مسوولان درباره بازار سرمایه است.
مردمی که حالا میدانند وعدهها به ضررشان تمام شده است. کنایهها به جایی رسیده است که صحبت از این میشود نکند روزگاری از راه برسد که از سهامداران برای حضورشان در بورس علاوه بر مالیات و کارمزد، هزینه دیگری هم گرفته شود! طنزها و کنایههایی که حسابی این روزها در شبکههای اجتماعی خریدار دارند و انگار سهامداران علاوه بر انتقاد از آنچه بر سرمایههایشان رفته است، ترجیح میدهند در کنار این انتقادها کمی هم طنز و کنایه چاشنی نوشتهها و پیام هایشان کنند تا هم از بار انتقادهای تند و تیزشان کم کند، هم توجه دیگر افراد را جلب کند.
حالا که صحبت از هزینهها شد، باید به این مساله اشاره کنیم که این روزها حرف از کسب درآمد دولت از بورس برای اداره کشور به شدت در شبکههای اجتماعی زیاد میشود. هرچند صحبتهای محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی درباره دست داشتن دولت در گران کردن دلار نقش زیادی در جلب توجه کاربران به این موضوع داشت و منجر به تکذیب آن از سوی واعظی شد، اما از قبل هم بین کاربران شبکههای اجتماعی درباره این موضوع یعنی دخالت دولت در بازار سرمایه صحبت میشد.
با مطرح شدن حرفهای رئیس دفتر رئیسجمهور مبنی بر اینکه «از نظر اقتصادی نرخ ارز ایران ۲۵ یا ۲۷ هزار تومان نیست» ما این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم تا امروز دشمنان بگویند که فشار حداکثری شکست خورده و آنها به دنبال حل مسائل هستند و امروز ایران از موضع قدرت است.»
موج توجه به دخالت دولت در بازارهای سرمایه برای تامین کسری بودجه در بین کاربران شبکههای اجتماعی بیشتر شد. قبل از صحبتهای واعظی در رابطه با این موضوع، این بحث اکثرا در بین گعده فعالان و چهرههای اقتصادی مطرح میشد. آنها با دلیل و تحلیل درباره چگونگی و چرایی دخالت دولت در بازارهای سرمایه مینوشتند؛ اما بعد از مطرح شدن صحبتهای واعظی و تکذیب حرفهایش توجه عموم مردم به این موضوع جلب شد و از آن به بعد یک اما و اگر یا یک شایعه، رنگ و بوی واقعی برایشان گرفت. حالا از آن روز به بعد در شبکههای اجتماعی کاربران زیادی درباره دخالت دولت در بورس، ارز، طلا و دیگر بازارهای مالی مینویسند. از این موضوعات که بگذریم، دو شب پیش دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس در شبکه خبر حاضر شد تا در یک برنامه تلویزیونی درباره بورس و اوضاع و احوال آن صحبت کند. او در بخشی از صحبتهایش درباره سود سهام عدالت صحبت کرد و گفت که این سود ۲۰۰هزار تومانی برای افرادی است که دست به پرتفویشان نزدهاند.
دهنوی همچنین بیان کرد که تلاش ما این است که تمام ۲۰۰ هزار تومان را قبل از سال ۱۳۹۹ به افراد پرداخت کنیم؛ اما ممکن است که بنا به شرایطی نصف سود را در اسفندماه و مابقی آن را در سال آینده پرداخت کنیم. این بخش از صحبتهای رئیس سازمان بورس در توییتر خیلی دست به دست شد. افراد زیادی با زبان طنز درباره این مساله نوشتند که بورس ایران کم کم در حال تبدیل شدن به صندوق سپردهگذاری طولانیمدت است. یکی از کاربران شبکه اجتماعی توییتر در همین رابطه در صفحه شخصی خود نوشت: «بورس در حال تبدیل شدن به سپرده طولانیمدت چند ساله با سود تضمینی است که البته برای آن محدودیت ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفتهاند.»
کاربران دیگری هم درباره این مساله نوشتند که در سالهای اخیر با توجه به اوضاع و احوال اقتصادی کشور، تحریمها، مسائل بینالمللی و... اولینهای زیادی در کشورمان اتفاق افتاد که هرچه بدی و دردسر داشتند، یک خوبی برای ما داشت که بعدها میتوانیم بگوییم جزو نسلی بودیم که خیلی از اولینها و ایدههایی را که تا به حال در کشورهای توسعهیافته و پیشرفته دنیا هم اجرایی نشده بود، ما در ایران دیدهایم. اما شاکله اصلی انتقادها در این رابطه نه به سازمان بورس و رئیس آن بلکه به دولت بود. دیگر مثل ماههای گذشته سهامداران در انتقادهایشان به این مساله فکر نمیکنند که موضوعات مورد انتقادشان از سمت چه شخص یا نهادی مطرح میشود، بلکه مستقیما هرچه را که باشد به دولت وصل میکنند و به آن انتقاد میکنند.
برای مثال در همین بحث سهام عدالت که رئیس سازمان بورس در برنامه تلویزیونی مطرح کرد، افراد زیادی درباره این مساله نوشتند که دولت و صداوسیما در تلاش هستند تا پرداخت این ۲۰۰هزار تومان سود سهام عدالت را بهطور ویژهای جزو دستاوردهایشان به مردم نشان بدهند؛ در صورتی که ۲۰۰ هزار تومان ارزش چندانی برای مردم با این وضع اقتصادی ندارد. از طرفی احتمال پرداخت دومرحلهای همین رقم هم صدای خیلی از افراد را درآورده بود. این دسته از افراد به این مساله میپرداختند که بهتر است کمپینی راهاندازی شود تا مردم خیر ایران به دولت برای پرداخت سود سهام عدالت کمک کنند که خدای نکرده به دولت فشاری در پرداخت ۲۰۰ هزار تومان وارد نشود و سخت به او نگذرد.
سعید ابراهیمی
کارشناس بازار سرمایه
جناب گودرزی که فرموده بودند؛ «تماما چنین رشدی با واقعیتهای اقتصادی همخوانی ندارد.» کاش شفافسازی جدیدی بفرمایند ببینیم «تماما چنین ریزشی با واقعیتهای اقتصادی مدنظر ایشان همخوانی دارد یا نه؟»
شاهین احمدی
تحلیلگر بازار سرمایه
متخصصان نظر بدهند: این همه فروش اوراق که عمدتا بانکها طرف خریدشان هستند، در نهایت از کجا تامین منابع میشود؟ این فرمول، عملا به چاپ پول منجر نخواهد شد؟ آن اوراقی که انتشارش به تورم دامن نمیزد، به نظر من یک مدل دیگر بود، نه به این صورت که شما راه انداختید
تاکنون به مشمولان سهام عدالت سه دوره سود پرداخت شده است به این ترتیب که در سال ۱۳۹۵ به ازای یک میلیون تومان سهم ۱۵۰ هزار تومان، در سال ۱۳۹۶، ۱۷۵ هزار تومان و در سال ۱۳۹۷، ۲۰۵ هزار تومان پرداخت شد. بنابراین سودی که امسال پرداخت میشود متعلق به سال ۱۳۹۸ و چهارمین دوره پرداخت سود است.
میزان سود سهام عدالت
آنطور که محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در آخرین اظهار نظر خود اعلام کرده است، سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ که از شرکتهای سرمایه پذیر موجود در پرتفوی سهام عدالت تشکیل شده، در حال تجمیع است. این رقم در حدود ۲۰۰ هزار تومان برای آن دسته از سهامدارانی است که تمامی سهم خود را نگهداری کرده و هیچ سهمی نفروخته باشند.
درواقع از آنجایی که اردیبهشت سال جاری فرایند آزادسازی سهام عدالت صورت گرفت، برخی روش مستقیم و برخی دیگر روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند. آن دسته از افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده بودند اختیار فروش تا ۶۰ درصد سهام خود را داشتند. بنابراین رقمی که دهنوی اعلام کرده است به افرادی تعلق میگیرد که هیچ بخشی از سهام خود را نفروختهاند و برخی دیگر که ۳۰ یا ۶۰ درصد سهام خود را فروختهاند، فقط سود بخشی از سهام را دریافت میکنند که هنوز در پرتفوی آنها موجود است.
زمان پرداخت سود سهام عدالت
همچنین زمان پرداخت سود از سوی دهنوی تا پایان سال جاری اعلام شده و بر این نکته تاکید شده است چنانچه سود چند شرکت نیز تجمیع نشود، مابقی آن در سال آینده واریز خواهد شد.
نحوه پرداخت سود سهام عدالت
با توجه به تعدد شرکتهای حاضر در پرتفوی سهام عدالت، مقرر شده واریز سود سهام افرادی که مدیریت مستقیم را انتخاب کردهاند، توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه انجام شود. همچنین از آنجایی که انتخابات شرکتهای سرمایه گذاری استانی که قرار بود در ۲۰ اسفندماه برگزار شود، فعلاً منتفی شد، امسال سود سال ۱۳۹۸؛ سهام عدالت افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، به همان روش سهام داران مستقیم سهام عدالت و توسط شرکت سمات واریز میشود.
یک منبع آگاه در یکی از بانکهای ارائهکننده خدمات دریافت کارت اعتباری سهام عدالت در زمینه روند اعطای آن گفت: زیرساختهای فنی بانک به صورت غیرحضوری، آماده و در انتظار هماهنگی نهایی با شرکت سپردهگذاری مرکزی است. شرکت سمات تغییراتی را اعمال کرده و ما نیز بر مبنای تغییرات، سامانههای خود را حاضر کردهایم. تا زمانی که از آمادگی شرکت سمات اطمینان حاصل نشود، این موضوع اطلاعرسانی نخواهد شد. تنها اقدامی که باقی مانده، اعلام آمادگی شرکت سپردهگذاری مرکزی در جلسهای است که روز شنبه (۱۶ اسفندماه) برگزار خواهد شد. خدماتی که ارائه خواهد شد، در ابتدا به صورت محدود و آزمایشی خواهد بود و در صورت نداشتن نقص، توسعه مییابد.
از طرف دیگر، به گفته علی عسکری، معاون معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر اقتصاد، مشمولان سهام عدالت میتوانند از ۲۵ بهمن ماه برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت به اپلیکیشنهای ایوا و زمرد (بانکهای ملی و تجارت) مراجعه کرده و معادل ۵۰درصد از سهام خود را دریافت کنند. این تسهیلات سه ساله بوده و هیچگونه مدرک یا ضامنی به غیر از مدارک هویتی نیاز ندارد و سهام عدالت، ضامن این وام خواهد بود.
جزییات جدید از کارت اعتباری سهام عدالت
همچنین به گفته فرید موسوی، عضو هیات عامل و معاون اعتباری و بانکداری شرکتی نیز، متقاضیان میتوانند کارت اعتباری سهام عدالت خود را از بانک ملی ایران دریافت کنند. پرداخت تسهیلات به دارندگان سهام عدالت در چندماه گذشته به صورت آزمایشی انجام شد و بانک ملی ایران، آمادگی پوشش تمام دارندگان سهام عدالت را دارد.
به گفته وی، دارندگان سهام عدالت برای دریافت کارت اعتباری نیازی به مراجعه به شعب ندارند و متقاضیان میتوانند مدارک هویتی خود را در سامانه «نشان بانک» در اپلیکیشن ایوا ثبت کنند و در کمترین زمان ممکن، آن را تحویل بگیرند و در صورتی که متقاضیان طی یک ماه، اقساط تسهیلات دریافت شده را بازپرداخت کنند، وجه التزام به تسهیلات اضافه نخواهد شد.
اشخاص باید پس از انتخاب بانک ملی یا تجارت، اپلیکیشن مرتبط با بانک را نصب کنند. اپلیکیشن ایوا، برای انجام فرآیند دریافت کارت اعتباری سهام عدالت از طریق بانک ملی و اپلیکیشن زمرد، مخصوص بانک تجارت است.
احراز هویت در اپلیکیشن بانک، از طریق ثبت تصویر زنده متقاضی و اسکن تصویر پشت و روی کارت ملی انجام خواهد شد. پس از اینکه فرمها و قراردادهای لازم به صورت الکترونیکی امضا شود، کارت اعتباری مجازی نیز صادر خواهد شد.
تاکنون، بانک تجارت هیچگونه خدماتی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت ارائه نداده است و تکلیف سهامدارانی که قصد دریافت کارت از این بانک را دارند، مشخص نیست. از سوی دیگر، بسیاری از سهامداران اذعان کردهاند که با مراجعه به اپلیکیشن بانک ملی، با خطا مواجه میشوند و قادر به ثبت اطلاعات خود نیستند. باوجود اینکه مدیرعامل بانک ملی ایران از صدور ۷۰هزار کارت اعتباری سهام عدالت خبر داده است، بسیاری از سهامداران عدالت با مشکلاتی مانند خطا در ثبت اطلاعات، خطای تایید وثیقه و... مواجه شدهاند.
بدیهی است که شرکت سپردهگذاری مرکزی باید با رفع بسیاری از موانع دریافت کارت اعتباری سهام عدالت، هم تکلیف مشمولان را مشخص و هم با همکاری دو بانک تجارت و ملی، زمینه را برای دسترسی آسانتر سهامداران به کارت اعتباری فراهم کند.
شاخص بورس امروز با نزولی بیش از ۸ هزار واحدی روبهرو شد و سبب کاهش ارزش سهام عدالت شد. در پایان معاملات امروز بازار سرمایه ارزش سهام عدالت با کاهش ۱.۳ درصدی روبهرو شد، ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۷ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۱۵ تومان رسید که بیش از ۸۶ هزار تومان کاهش داشته است.
در پایان معاملات امروز ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون ۶۶۱ هزار تومان رسید.
پیشنهاد ویژه به سهامداران سهام عدالت
قیمت نرخ ارز، انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ و توافق ایران و آمریکا به عنوان دلایل ریزش بازار سرمایه در دو ماه اخیر مطرح شده است که به گفته فعالین بازار بین این سه دلیل قیمت دلار رکن اصلی حرکت بازار سرمایه بر عهده دارد. در همین حال به خاطر نزدیک شدن به پایان سال بیشتر شرکتهای سرمایهگذاری و کارگزاریها به دنبال شناسایی سود برای سال آینده هستند کمتر از بازار حمایت میکنند.
در بررسی نظرات اقتصاددانان، تقریبا کسی از دلار زیر ۲۰ هزار تومان برای سال اینده حتی در صورت توافق برجام، سخن نگفته و بیشتر آنها نرخ دلار را بین ۲۴ تا ۲۰ هزار تومان عنوان کردند. تابلوی بورس و همچنین گفتههای فعالین بازار به خصوص کارگزاریها که به صورت مستقیم با پول سهامداران سر و کار دارند نشان میدهد که سهامداران تمایلی به ماندن در بازار ندارند و در حال خارج کردن پول خود از کارگزاریها هستند.
به گفته مدیرعامل سابق صندوق دارا یکم در شرایط کنونی پول زیادی در حال خارج شدن از بازار سرمایه و حرکت آن به سمت بازارهای دیگر است. به غیر از او تقریبا تمامی کارشناسان بازار به این موضوع اذعان دارند که نقدینگی به صورت هیجانی در حال خروج از بازار سرمایه میباشد که از جمله تبعات آن شکلگیری صفهای سنگین فروش و ریزش پی در پی شاخص کل است.
محمد بختیار نصر آبادی معاون سرمایه گذاری شرکت تامین سرمایه بانک مسکن با یادآوری ورود هیجانی مردم در ابتدای سال به سمت بازار سرمایه گفت: همانطور که مردم به صورت یکباره در ابتدای سال هیجانی وارد بازار شدند و خرید سهم انجام دادند الان هم به صورت یکباره پول خود را از بازار خارج میکنند.
او خروج پول تا یک زمانی را منطقی میداند اما شرایط کنونی خروج پول از بازار را غیر معقول و سبب قفل شدن سهمها در صف فروش خواند.
این کارشناس بازار سهام یادآور شد: انتخابات ریاست جمهوری برای سال آینده و توافق ایران و آمریکا و همچنین ابهام در مورد نرخ دلار بازار را با یک شرایط مبهم مواجه کرده است. بعید میدانم تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری یا به طور کلی بعد از شهریور اوضاع بازار بهبود پیدا کند.
نصرآبادی با دفاع از تصمیمات جدید سازمان در مورد دامنه نوسان و حجم مبنا شرایط کنونی بازار برای سرمایه گذاری را مناسب میداند و میگوید: قیمتهای کنونی سهمها در بازار در قیمتهای جذاب هستند و بسیاری از سهمها به ارزندگی خود دست پیدا کردند.
به گفته نصر آبادی مهمترین چالشهای بازار بورس برای امسال و ابتدای سال آینده خروج پول از بازار و ابهام در قیمت دلار میباشد
پیشبینی وی در مورد قیمت دلار برای سال آینده، دلار ۲۴ تا ۲۳ هزار تومان است و معتقد است که حتی در صورت موفق بودن مذاکره ایران و آمریکا قیمت دلار از این میزان بیشتر ریزش ندارد.
این کارشناس در پیشبینی شرایط بازار سهام و عملکرد حقوقیها در ماه پایان سال افزود: با توجه به روند فعلی بازار، به نظر میرسد حقوقیها قصدی برای حمایت از بازار ندارند و بنده شرایط خاصی را تا پایان سال و تا زمان انتخابات ریاست جمهوری برای بازار نمیبینم؛ در بازار فروشها به صورت هیجانی است و هنوز به حالت تحلیلی خود بازار نرسیده است.
او که اولین مدیر صندوق دارا یکم بود در پیشنهاد به دارندگان یونیتهای دارا یکم گفت: با توجه به وضعیت بانکها و بهبود شرایط آنها حداقل تا یکسال آینده، به صاحبان این نماد پیشنهاد میکنم که یونیت این صندوق را نفروشند چرا که اوضاع بهتر خواهد شد. او بر خلاف توصیه به سهامداران دارا یکم به نگهداری آن، در مورد نماد پالایش اصراری به نگهداری آن توسط دارندگان یونیتهای آن نداشت.
به گفته او تنها زمانی میتوان امیدوار بود که قیمت صندوق دارایکم به ارزش ذاتی خود نزدیک شود که رکن بازارگردان مستقلی برای آن در نظر گرفته شود.
نصرآبادی در پاسخ به این سوال که دارندگان سهام عدالت با توجه به ریزش قیمت سهام خود در این شرایط چکار کنند؟ گفت: اگر سهامداران سهام عدالت دانش، خلق و خوی بازار سهام و صبر ندارند بهترین کار این است که سهام خود را بفروشند و از بازار خارج شوند.
وی ادامه داد: این مورد را به تمامی سهامداران بازار سرمایه پیشنهاد میکنم، کسی صبر، تحمل و دانش بازار سهام را ندارد پول خود را از بازار بیرون ببرند و در جای دیگری سرمایهگذاری کنند.
کاهش ارزش سهام عدالت
شاخص بورس امروز با نزولی بیش از ۱۰ هزار واحدی روبهرو شد و سبب کاهش سهام عدالت شد. در پایان معاملات امروز بازار سرمایه ارزش سهام عدالت با کاهش ۱.۴ درصدی روبهرو شد که سبب شد ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۷ میلیون و ۸۸۷ هزار و ۷۷۲ تومان رسید که بیش از ۱۱۷ هزار تومان کاهش داشته است.
در پایان معاملات امروز ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون ۷۳۲ هزار تومان رسید.
با وجود اینکه در آخرین ماه سال به سر میبریم و به روزهای پایانی سال ۱۳۹۹ نزدیک میشویم، هنوز هیچ مسئولی به طور شفاف درمورد زمان و میزان سود سال ۱۳۹۸ سهام عدالت اظهار نظر نکرده است. البته زمان واریز سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ بستگی به فعالیت شرکتها دارد و به گفته مسئولان در صورت انجام اقدامات لازم از سوی شرکتهای مربوطه، سود سهامداران تا پایان سال پرداخت میشود.
به نظر میرسد واریز سود سالیانه سهام عدالت چند تفاوت مهم با سالهای قبل دارد. نخست آنکه مشمولانی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده بودند، چنانچه اقدام به فروش بخشی از سهام خود کرده باشند، فقط سود بخشی از سهام را که نفروخته اند، دریافت خواهند کرد. برای مثال درصورتی که ۳۰ درصد سهام عدالت خود را فروخته اند، ۷۰ درصد از سود سال ۱۳۹۸ را دریافت خواهند کرد.
تفاوت دیگر لزوم ثبت نام در سامانه سجام است. هر کدام از ۳۶ شرکت سرمایهگذاری استانی و ناشران بورسی که برای واریز سود مشمولان سهام عدالت، شرکت سپرده گذاری مرکزی را انتخاب کرده باشند این سود براساس شماره حساب اعلام شده در سجام واریز خواهد شد. چنانچه مشمول سهام عدالت بخواهد سود خود را به صورت متمرکز دریافت کند و خود به دنبال سود شرکتها نرود تنها راه این اقدام، ثبتنام در سامانه سجام به نشانی www.sejam.ir است.
البته به نظر میرسد این آخرین سالی است که همه مشمولانی که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده اند، با ارزش اولیه یکسان سهام عدالت خود، سود یکسان دریافت میکنند و از سال آینده که تکلیف اعضای هیات مدیره شرکتهای سرمایه گذاری استانی و پروژههایی که این شرکتها در آن سرمایه گذاری خواهند کرد، مشخص شود، میزان سودی که مشمولان هر استان دریافت میکنند، با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
بر اساس این گزارش، تاکنون به مشمولان سهام عدالت سه دوره سود پرداخت شده است به این ترتیب که در سال ۱۳۹۵ به ازای یک میلیون تومان سهم ۱۵۰ هزار تومان، در سال ۱۳۹۶، ۱۷۵ هزار تومان و در سال ۱۳۹۷، ۲۰۵ هزار تومان پرداخت شد.
ارزش روز سهام عدالت
شاخص بورس امروز با نزولی بیش از ۵ هزار واحدی روبهرو شد اما ارزش سهام عدالت با کاهش روبرو شد. در پایان معاملات امروز بازار سرمایه ارزش سهام عدالت با کاهش ۰.۴ درصدی روبهرو شد که سبب شد ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۸ میلیون و ۴ هزار و ۸۱۱ تومان رسید که بیش از ۲۳ هزار تومان کاهش داشته است.
در پایان معاملات امروز ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون ۸۰۲ هزار تومان رسید.
با توجه به اینکه فرایند آزادسازی سهام عدالت از ۹ اردیبهشت سال جاری شروع شده و سهامداران در دو روش مدیریت مستقیم و غیر مستقیم قرار گرفتهاند، یکی از سؤالات مخاطبان این بود که سود سهام عدالت در سال جاری چه میشود؛ در این زمینه در گفتوگو با محمدرضا معتمد عضو هیأت مدیره سازمان بورس این سؤال را مطرح کرد که وی اظهار داشت: اگر سود سهام شرکتهای سرمایهپذیر عدالت محقق شود، برای کسانی که روش مدیریت مستقیم را انتخاب کردهاند، مانند سایر سهامداران معمولی به حسابشان واریز میشود و در پرتفوی آنها قرار داده میشود.
اما کسانی که روش مدیریت غیر مستقیم و از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی برگزیدهاند سود امسال سهام عدالت به حساب شرکتهای سرمایهگذاری استانی واریز میشود که صرف افرایش سرمایه آنها و اختصاص به سهامداران میشود.
معتمد در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد سهام عدالت آزاد شده و هنوز در پرتفوی سهامداران عدالت در روش مستقیم قرار نگرفته است، چگونه سود آنها واریز میشود، تصریح کرد: در واقع سهام عدالت ۱۰۰ درصد متعلق به سهامدار است چه روش مستقیم و چه روش غیرمستقیم را انتخاب کرده باشد، فقط برای فروش سهام فعلاً در مدیریت مستقیم تا ۶۰ درصد می توانند بفروشند، اما اگر کسی سهام خود را نگه دارد، در سامانه شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه به تفکیک وجود دارد. به عنوان مثال فردی ۱۰۰ سهم از یک شرکت سرمایهپذیر عدالت دارد که در پرتفوی او قرار دارد و اطلاعات این فرد هم در اختیار شرکت سپردهگذاری و هم در اختیار ناشر یعنی شرکت سرمایهپذیر قرار دارد و بعد از اینکه مجمع عمومی آن شرکت برگزار شد و سودی قرار بود به سهام اختصاص پیدا کند، همانطور که برای سرمایهگذاران معمولی سود تعلق میگیرد برای سهامداران عدالت هم سود تعلق میگیرد و سود تعلق گرفته از طریق شماره حساب اعلام شده در سجام به حساب فرد واریز میشود.
وی افزود: سود سهام عدالت در روش مستقیم ارتباطی با آزادسازی بخشی از سهام عدالت ندارد چون سهامدار میخواهد سود سهام خود را دریافت کند او فعلاً نمیتواند سهام خود را به فروش برساند، بنابراین تعلق سود به شرط سهامدار بودن در روز مجمع است و ارتباطی به فروش سهام ندارد.
در اسفند سال ۹۱ که دولت احمدینژاد آخرین سال ریاست جمهوری خود را سپری میکرد مبلغ ۸۵ هزار تومان را به عنوان عیدی برای عموم مردم به حساب سرپرستان خانوار واریز کرد.
در تعطیلات نوروزی امسال نیز دولت گفته بود: « عیدی امسال، همکاری مردم برای از بین بردن بیماری کرونا است». در عید فطر پارسال نیز دولت ایستادگی مردم در برابر تصمیمات آمریکا را به عیدی دولت به مردم تعبیر کرد.
امسال نیز زمزمههایی از عیدی دولت به مردم شنیده میشود که برخی از گمانهزنیهای تایید نشده حاکی از این است که شاید در اسفند امسال دولت روحانی این عیدی را به شکل نقدی و در حد ۲۰۰ هزار تومان پرداخت کند. اما انجام چنین کاری احتمالا عواقبی مثل افزایش رشد تورم را به همراه دارد.
در حال حاضر مردم تورم بالای ۴۸٫۲ درصدی را در بهمن امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل تحمل میکنند، همچنین گروه خوراکیها و آشامیدنیها در ماه گذشته نسبت به بهمن پارسال بیش از ۶۷ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
از یک سو دولت بارها گفته که بودجه ندارد و به همین خاطر نیز پرداخت یارانه معیشتی کرونا را محدود کرد و از سوی دیگر باید در اسفند سه یارانه معیشتی بنزین، نقدی و معیشتی کرونا را به حساب سرپرستان خانوار واریز کند که طبق زمانبندی باید در روزهای دهم، بیستم و اواخر ماه پرداخت شود؛ بنابراین پرداخت عیدی نقدی احتمال ضعیفی به نظر میرسد..
دولت به جای عیدی چه میدهد؟
طی روزهای اخیر برخی از مخاطبان پرسیده بودند که آیا از ۲۰ اسفند فروش سهام عدالت آغاز میشود؟
زمان فروش سهام عدالت
اما خبری که برای این تاریخ عنوان شده این است که معاون وزیر اقتصاد گفته: انتخابات هیات مدیره شرکتهای سهام عدالت در ۲۰ اسفند برگزار میشود و این روز روزی تاریخساز برای مشمولان سهام عدالت است.
از سوی دیگر هنوز سود حاصل از عملکرد شرکتهای سبد سهام عدالت به حساب سهامداران واریز نشده و حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی وعده واریز سود تا پایان سال را داده است.
اما شروطی را برای آن در نظر گرفته و گفته است: هر کدام از شرکتهای سهام عدالت که برای پرداخت سود، شرکت سپردهگذاری را انتخاب کنند و اقدامات لازم را برای این فعالیت انجام دهند، سود سهامداران را تا پایان سال پرداخت میشود.
همچنین تقریبا از اواخر مرداد امسال فروش سهام عدالت متوقف شده و سهامداران بسیاری منتظر شروع مجدد فرایند فروش سهام هستند. اما حسین فهیمی در اواخر بهمن گفته که تعداد خریداران سهام عدالت افزایش مییابد و این مجوز داده شده که نهادهای بزرگ مثل هلدینگها و صندوقهای سرمایهگذاری در بخش خرید مشارکت کنند.
شرایط فروش سهام عدالت
براساس اطلاعاتی که در بالا ذکر شد احتمالا دولت از اقداماتی در حوزه سهام عدالت به عنوان عیدی نام ببرد، یعنی ممکن است سود سهام واریز شود یا فروش آن در این ماه سرعت بگیرد.
فرزین طهماسبی، کارشناس بازار سرمایه گفت: در هر زمانی، محدودیت در بازار، باعث کاهش نقدشوندگی میشود و واکنش منفی در پی خواهد داشت.
وی در ادامه سه پیشنهاد برای برون رفت بازار از وضعیت فعلی مطرح کرد: با توجه به اینکه سهمهای شاخص ساز و کامودیتی محور به قیمتی ارزنده رسیدهاند، میتوان با انتشار اوراق تبعی و ورود پول حقوقی به بازار، کف بازار را ببندند.
پیشنهاد دوم طهماسبی بازگشت دامنه نوسان به حالت قبلی بود. در ادامه وی درباره پیشنهاد سوم گفت: پیشنهاد دیگری که از همه راههای دیگر اثرگذارتر است، این است که میتوان به جای تغییر دامنه نوسان، حجم مبنا را تغییر داد. یعنی حجم مبنا در رنج مثبت کم شده و در رنج منفی، ۱۰برابر شود. در این صورت میتوان دامنه نوسان را به منفی ۱۰ تا مثبت ۱۰ گسترش داد.
طهماسبی در ادامه به درگیریهای اخیر بین دولت و مجلس اشاره کرد و گفت: بازار در این شرایط، بیشتر از مجلس سو میگیرد و این اتفاقات برای بازار ناخوشایند هستند و باعث قفل شدن بازار میشوند. وی در ادامه اضافه کرد: مشخص شدن تکلیف بودجه و صنایع، بازار را به تعادل میرساند.
طهماسبی تصمیمات اخیر شورای عالی بورس را به سود سازمان بورس، و نه سهامداران دانست. زیرا در این شرایط شاخص چندان افت نمیکند اما زیان سهامداران پابرجا است. وی افزود: این صف فروشهای هر روزه، جو بسیار بدی ایجاد میکند و باعث میشود حجم این صفها، هر روز از روز قبل بیشتر شود. بهترین حالت در این شرایط بازگشت دامنه نوسان به شکل گذشته است.
طهماسبی در قالب پیشنهادی به سهامداران خرد بیان کرد: از آنجایی که سهامداران در خرید سهمهای خود، استراتژی ویژه خود را دارند، به استراتژی خود پایبند باشند، به آن سهمها مهلت دهند و در فروش آنها عجله نکنند. همچنین وی علاوه بر دو نماد «فملی» و «فولاد» از صنعت فلزات اساسی، از گزارشهای سهامهای کامودیتی محور همانند سنگ آهنیها، پالایشیها و پتروشیمیها تمجید کرد و آنها را ارزنده خواند.
طهماسبی در نهایت از مسئولان سازمان بورس خواست که بازار سهام را به حال خود رها نکنند. وی در ادامه افزود: متاسفانه سازمان عملیات روانی را هم فراموش کرده است و در این شرایط هیچ مصاحبهای انجام نمیدهند و باعث دلگرمی سهامداران نمیشوند. شاید حتی درصد کوچکی از سهامداران، با همین مصاحبهها از صف فروش خارج شوند. وی در ادامه از مسئولان سازمان خواست با بازار در ارتباط باشند و با دعوت از فعالین بازار، نظرات آنها را بپرسند. طهماسبی اضافه گفت: متاسفانه فقط افراد نزدیک به هر مدیرعامل سازمان میتوانند نظراتشان را بیان کنند و افرادی که به جلسات سازمان دعوت میشوند، ثابت هستند. وی پیشنهاد کرد سازمان از بین شرکتهای حقوقی کوچک، متوسط و بزرگ قرعهکشی کند و از نظرات آنها و نماینده سهامداران خرد استفاده کند.
افزایش ارزش سهام عدالت
شاخص بورس امروز با نزولی بیش از ۸ هزار واحدی روبهرو شد اما ارزش سهام عدالت با افزایش روبرو شد. در پایان معاملات امروز بازار سرمایه ارزش سهام عدالت با افزایش ۰.۱ درصدی روبهرو شد که سبب شد ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۸ میلیون و ۳۱ هزار و ۹۷۴ تومان رسید که بیش از ۱۴ هزار تومان افزایش داشته است.
در پایان معاملات امروز ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون ۸۱۹ هزار تومان رسید.
سعید توتونچی با اشاره به فرآیند آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه سال جاری اظهار کرد: مطابق با ابلاغیه مقام معظم رهبری در نهم اردیبهشت ماه سال جاری و متعاقب درخواست رئیس جمهور آزادسازی سهام عدالت صورت گرفت و دولت این فرآیند را به وزارت اقتصاد واگذار کرد.
وی با بیان اینکه تعداد مشمولان سهام عدالت ۴۹ میلیون نفر است، گفت: در زمان آزادسازی انتخاب نحوه مدیریت سهام به مردم واگذار شد و مردم می توانستند یکی از دو روش مستقیم یا غیر مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند.
مدیرکل دفتر امور استان های وزارت اقتصاد ادامه داد: بر این اساس ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم و ۳۰ میلیون نفر روش غیر مستقیم را برای مدیریت خود انتخاب کردند و بر این اساس این ۳۰ میلیون نفر سهامدار شرکت های سرمایه گذاری استانی شدند. تعداد این شرکت ها با توجه به تفکیک تهران و البرز از یکدیگر ۳۱ شرکت است.
توتونچی با تاکید بر اینکه نخستین گام شرکت های مذکور ثبت افزایش سرمایه و طی کردن فرآیند پنج گانه برای ورود به بازار سرمایه بود اظهار کرد: تا کنون بورسی شدن ۲۸ شرکت نهایی شده و امور مربوط به شرکت های باقی مانده نیز در حال نهایی شدن است.
لزوم سجامی شدن سهام عدالت
وی در ادامه با تاکید بر لزوم ثبت نام مشمولان سهام عدالت در سامانه سجام گفت: تا کنون از ۳۰ میلیون نفر مشمول سهام عدالت که روش غیر مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند ۵۶ درصد در سامانه سجام ثبت نام کرده اند.
مدیرکل دفتر امور استان های وزارت اقتصاد در مورد چرایی اهمیت سجامی شدن سهام عدالتی ها توضیح داد: مشمولان با ثبت نام در سامانه سجام شناسنامه دار می شوند و می توانند با شرکت های سرمایه گذاری استانی ارتباطی دو طرفه برقرار کنند. همچنین از طریق سامانه سجام می توانند اعمال رای کنند و سود خود را دریافت کنند.
سهام عدالت نحوه انتخاب اعضای هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری
توتونچی در ادامه با اشاره به فرآیند انتخاب اعضای هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی اظهار کرد: وزارت اقتصاد از طریق نهادهای ذیربط از صاحبنظران، کارآفرینان، فعالان اقتصادی و شرکت داران حرفه ای دعوت کرد تا به عنوان کاندید اعضای هیات مدیره شرکت ها در سامانه ستان به عنوان نامزد ثبت نام کنند.
وی با بیان اینکه مجموع ارزش دارایی ۳۱ شرکت سرمایه گذاری استانی ۳۸۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: سرمایه شرکت ها بر اساس تعداد مشمولان در هر استان است و بر این اساس ارزش دارایی برخی شرکت ها ۵ هزار میلیارد و برخی دیگر ۲۳ هزار میلیارد تومان است. با توجه به این حجم از سرمایه جایگاه این شرکت ها در آینده اقتصاد استان ها بسیار برجسته است. به همین دلیل از صاحبنظران و نخبگان دعوت می شود که به عنوان کاندید ثبت نام کنند.
مدیرکل دفتر امور استان های وزارت اقتصاد در ادامه با اشاره به برگزاری مجامع عمومی عادی فوق العاده شرکت ها در ۲۰ اسفند گفت: با توجه به اهمیتی که سرنوشت شرکت ها در سرنوشت استان ها دارد از همه مشمولان دعوت می شود به صورت الکترونیکی در این مجامع شرکت کنند تا افراد صاحب صلاحیت و حرفه ای انتخاب شده و مدیریت را در دست بگیرند.
توتونچی ادامه داد: برای این منظور مشمولان حتما باید سجامی شوند تا در روز برگزار مجمع بتوانند به صورت الکترونیکی مشارکت کرده و به پنج نفر صاحب صلاحیت رای دهند.
وی ادامه داد: برای برگزاری مجمع عمومی عادی برای نخستین بار باید ۵۰ درصد دارندگان سهام عدالت استان+یک نفر در مجمع شرکت کند تا مجمع رسمیت پیدا کند. در این راستا مجمع در ۱۵ استان برگزار شد اما حد نصاب حائز نشد و باید این مجامع برای بار دوم برگزار شود اما در بار دوم طبق قانون تجارت حضور اکثریت مهم نیست و مجمع با تعداد کمی از دارندگان نیز برگزار خواهد شد.
مدیرکل دفتر امور استان های وزارت اقتصاد با تاکید بر اینکه افرادی که کاندیدای اعضای هیات مدیره شرکت ها می شوند باید صلاحیت حرفه ای و تخصصی را کسب کرده باشند، گفت: برای اینکه مدیریت شرکت های سرمایه گذاری استانی خانوادگی نشود مشمولان سهام عدالت باید پس از سجامی شدن در مجامع الکترونیکی شرکت کرده و افراد صاحب صلاحیت عمومی و حرفه ای را انتخاب کنند.
توتونچی در مورد نظارت بر عملکرد شرکت ها در آینده توضیح داد: سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بر عملکرد شرکت ها نظارت می کند. همچنین این شرکت ها حسابرسی می شوند و اطلاعات آنها در کودال درج خواهد شد.
وی تاکید کرد: مردم باید در این فرآیند احساس مسئولیت کرده و مشارکت کنند.
مدیرکل دفتر امور استان های وزارت اقتصاد در مورد پروژه های شرکت های سرمایه گذاری استانی توضیح داد: پروژه ها توسط اعضای هیات مدیره شرکت ها در آینده انتخاب خواهد شد.
وضعیت سود سالانه سهام عدالت
توتونچی در ادامه در مورد وضعیت سود سالانه سهام عدالت نیز توضیح داد از آنجایی که مدیریت سهام عدالت در روش غیر مستقیم در اختیار شرکت های استانی قرار می گیرد میزان سود سالانه مشمولان متناسب با عملکرد اعضای هیات مدیره خواهد بود. به همین دلیل انتخاب اعضای هیات مدیره بسیار مهم است.