بورس مثبت شد / بورس باز ها خوشحال باشند
شاخص بورس بالاخره امروز را با رشد شروع کرد.
بورس در سال جدید تغییرات گستردهای را پشت سر خواهد گذاشت.بورس از قیمت دلار و تجارت جهانی تاثیر مستقیم می گیرد.بورس در هفته گذشته رشد خوبی را طی کرد. بورس در این هفته نوساناتی داشته که اوایل هفته رشد داشته و امروز منفی بوده است. بورس در تابستان 99 روند منفی را طی کرد.
طی دقایق ابتدایی معاملات امروز، شاخص بورس رشد ۸۴۹۱ واحدی را تجربه کرد. شاخص هم وزن نیز مثبت و رشد ۳۶۶ واحدی داشته است.
سه نماد فولاد، شستا و فملی نیز بیشترین اثر را بر رشد بورس امروز داشتند.
نقش بورس در روند صعودی معاملات بازار
اکثر کارشناسان در واکنش به فعالیتهای شورایعالی بورس برای بهبود وضعیت بازار سرمایه معتقدند بودند که تصمیمات اتخاذ شده در جلسه شورایعالی بورس میتواند کمککننده به سهامداران خرد باشد و در تغییر مسیر معاملات بازار به سمت روند صعودی تاثیرگذار باشد.
سال ۱۴۰۰، سالی پرنوسان مانند سال ۹۹ نخواهد بود که صعود ناگهانی نیمه اول و آشفتگی نیمه دوم سال را تجربه کند و این سال، یک سال کمنوسانتر خواهد بود که در این میان، انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت جدید را در پیش رو داریم و علاوه بر این، مذاکرات برجامی را هم پیش رو داریم که همه این عوامل میتوانند تأثیرات مثبت و یا منفی روی بازار بگذارند و اگر این مذاکرات خوب پیش برود، اثرات مثبت روی بازار خواهد داشت و اگر خوب پیش نرود، اثرات مخربی روی بازار میگذارد
با این حال، بازار سرمایه که میتوانست در ارتفاع بهتری قرار بگیرد، کار خود را در سال ۱۳۹۹ به پایان رساند، اما حالا باید شرایط را در سال ۱۴۰۰ دانست تا سرمایهگذاری در سهمهای مختلف با تحلیل بهتر اتفاق بیفتد، اما مسئلهای که میتواند باعث شود تا باز هم مردم به این بازار اعتماد کنند، بازدهی خوب و ۱۵۷ درصدی شاخص کل در سال گذشته است. این بازدهی نشان میدهد که بازار سرمایه در مقایسه با دیگر بازارهای موازی از جمله مسکن، ارز و طلا عملکرد بهتری داشته است و از بازارهایی خواهد بود که سال آینده به مراتب بهتر عمل خواهد کرد.
در این راستا، ابوالفضل شهرآبادی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با روند معاملات در سال گذشته اظهار کرد: باید به این نکته اشاره کرد که بورس به طور کامل در سال گذشته آشفته نبود چراکه این بازار نیمی از سال عالی بود و نیمی دیگر از سال آشفته و نامنظم بود.
وی در ادامه بیان کرد: در مجموع، شاخص کل در روزهای پایانی سال حدود ۱۵۵ درصد نسبت به نخستین روزهای معاملات مثبت است یعنی بازدهی بورس بسیار بالا بوده است و بورس پیشروترین بازار در میان بازارهای موجود در اقتصاد کشور ما است و شاید اگر بیتدبیری برخی از مسئولان و برخی از تفکرات که به بازار سرمایه لطمه وارد کرد، وجود نداشت، شرایط بازار بهتر از این هم میشد.
سال گذشته بورس چطور بود؟
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس سال گذشته مثبت و خوب بود، گفت: از آنجا که نیمه دوم سال قبل یعنی به طور دقیق از اواسط مرداد ماه به بعد، بورس وارد فاز منفی شد، تأثیرات منفی روی ذهن افراد گذاشت و این در حالی اتفاق افتاد که بسیاری از بازیگران بورس امسال جدید بودند و برای نخستین بار در این بازار سرمایهگذاری کرده بودند و به این ترتیب کام برخی از آنها به خصوص آن دسته از افرادی که از مرداد ماه سرمایهگذاری را آغاز کردند، تلخ شد، ولی این امکان وجود داشت که بازار را بهتر از این شرایط مدیریت کرد.
بازار سرمایه نسبت به سالهای قبل پیچیدهتر شده است و اگر سرمایهگذاران قصد دارند که سود بهتری بهدست آورند باید در سال ۱۴۰۰ هوشمندانه سرمایهگذاری کنند
شهرآبادی در این باره افزود: بخشی از افت بازار در نیمه دوم سال قبل هم به دلیل افت شدید در اقتصاد کلان کشور بود که از دست کسی هم کاری برنمیآمد، اما باید گفت که شرایط بورس به همین صورت است یعنی این بازار حرکت سینوسی و نوسانی دارد و گاهی اوقات مثبت و بعضی مواقع هم منفی است و کسانی در این بازار برندهاند که با توجه به حرکت بازار پول خود را سرمایهگذاری میکنند.
وی درباره شرایط سال ۱۴۰۰ در بازار سرمایه مطرح کرد: سال ۱۴۰۰، سالی پرنوسان مانند سال ۹۹ نخواهد بود که صعود ناگهانی نیمه اول و آشفتگی نیمه دوم سال را تجربه کند و این سال، یک سال کمنوسانتر خواهد بود که در این میان، انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت جدید را در پیش رو داریم و علاوه بر این، مذاکرات برجامی را هم پیش رو داریم که همه این عوامل میتوانند تأثیرات مثبت و یا منفی روی بازار بگذارند و اگر این مذاکرات خوب پیش برود، اثرات مثبت روی بازار خواهد داشت و اگر خوب پیش نرود، اثرات مخربی روی بازار میگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: پیشبینی من این است که شرایط خوب پیش خواهد رفت و بازار سال ۱۴۰۰ هم یک بازدهی قابل قبول خواهد داشت، اما باید بسیار هوشمندانه در این بازار سرمایهگذاری کرد چراکه بازار ما هم بزرگ و هم پیچیده شده است و بازیگران جدیدی هم که وارد بازار شدهاند، تحت تأثیر جو روانی منفی، اثرات منفی روی بازار میگذارند، ولی برخی هم افراد باهوش هستند که با پیاده کردن تکنیکهای خاص در بازار اثراتی روی بازار میگذارند.
شهرآبادی در پایان خاطرنشان کرد: در کل، بازار سرمایه نسبت به سالهای قبل پیچیدهتر شده است و اگر سرمایهگذاران قصد دارند که سود بهتری بهدست آورند باید در سال ۱۴۰۰ هوشمندانه سرمایهگذاری کنند.
آنطور که کارشناسان پیش بینی کردهاند بورس امروز نیز احتمالا منفی خواهد بود. البته برخی نیز اعتقاد به بورس متعادل دارند. در ادامه نظرات این فعالان حوزه بازار سرمایه به صورت کامل آورده شده است.
تاثیر حذف چهار صفر بر بورس
بهزاد خسروی کارشناس بازار سرمایه، در پاسخ به این سوال که حذف چهار صفر به طور کلی چقدر میتواند روی بازار سرمایه اثرگذار باشد؟، اظهار کرد: از نظر روانی نرخ سهام هر چقدر کمتر باشد برای فردی که سهامدار است یا میخواهد سهمی را خریدارکنند ریسکپذیری کمتری را متصور میشوند. با توجه به این که زمان ۲ الی ۵ ساله از تصویب لایحه و آمادهسازی زیر ساختهای فنی در نظر گرفته شده است این نکته مهم است که در فرآیند اجرای طرح حذف ۴ صفر چه برنامههای را داریم یا باید داشته باشیم برنامه مربوط به حذف چهار در ۴۰، ۵۰ کشور اجرا شده است و کشورهای مانند آلمان حتی از نظر کنترل تورم موفق عمل کردند.
وی گفت: کشوری مانند ترکیه متوسط و کشوری مانند زیمباوه بسیار ضعیف عمل کردهاند و به نتیجه دلخواه مورد نظر خود شان نیز نرسیدهاند. برخی از کشورها نه تنها موفق نبودند بلکه این تصمیم برایشان بار منفی نیز به همراه داشته است. سیاستهای پولی برای کنترل تورم و حذف ۴ صفر نکته بسیار مهمی است که علاوه برای آسان شدن محاسبات در موضوع حذف ۴ صفر بحث کنترل تورم نیز مطرح میشود.
این کارشناس در ادامه بیان کرد: واقعیت این است که حذف چهار صفر به خودی خود تاثیر چندانی را روی متغیرهای بنیادی و اساسی اقتصادی (بورس) ندارد، اما از نظر جنبه محاسباتی بار روانی موضوع حذف چهار صفر میتواند موثر باشد به عبارتی دیگر محاسبات از نظر حسابرسی، صورتهای مالی و داد و ستد راحتتر انجام میگیرد. البته نباید این نکته را فراموش کنیم که باید هرچه سریعتر نسبت به تغییر سیستمهای معاملاتی و تطبیق آن با پول جدید اقدامات لازم را در این فرآیند چند ساله که برای این لایحه در نظر گرفته شده است، انجام دهیم.
خسروی افزود: با حذف ۴ صفر از پول ملی طبیعی است که با وضع موجود نمیتوانیم روی سهمها رقابت بکنیم. به عبارتی حداکثر آن یک صدم است هرچند که باید دید در عمل تا چند رقم اعشار میتوانیم نرخ را تعریف کنیم که از نظر من بیشتر از دو رقم را ما نمیتوانیم اعمال کنیم از لحاظ اعشاری و این نکته را نباید فراموش کنیم که در ابتدای اجرای این طرح آن دسته از سهامی که نرخ آنها نسبت به ارزش اسمی فعلی شان یعنی ۱۰۰ تومان کمتر است از نظر روانی آمادگی جذب سرمایهگذاری بیشتری را دارند.
وی در ادامه گفت: یعنی سهام داران رقابت بیشتری برای سرمایهگذاری در این دسته از سهام دارند و قطعا خرده مالکان سهام در بازار گرایششان به سمت سهامی خواهد بود که ارزش کمتری را در بورس کشور دارند نکته دیگری که وجود دارد اگر با هدف کنترل تورم و دیگر سیاستهای پولی و مالی حذف ۴ صفر را دنبال کنیم و آن را هم جز برنامه بدانیم این نکته مهم است که در صورت عدم موفقیت این تجربه را در آینده دیگر نمیتوانیم به راحتی تکرار کنیم و قطعا اثر بخشی کمتر خواهد داشت. این طرح بایستی مرحله به مرحله و با سیاستهای مکمل انجام گیرد.حذف صفر بر روی ارزشگذاری شرکتها تاثیر خاصی ندارد و این تنها شامل بورس نیست و در بازارهای موازی هم به این شکل است.
خسروی درباره اینکه آیا افزایش ۴ صفر میتواند باعث افزایش تقاضا در بورس شود؟، توضیح داد: قطعا در ماههای اول و شاید در سال اول نسبت به سهامی که ارزش اسمی کمتری دارند موثر خواهد بود. قطعا گرایش خریداران سهم از نظر روانی نسبت به آنهای که نرخ شان زیر هزار تومان است گرایش مردم نسبت به این سهمها بیشتر خواهد بود، زیرا ریسک کمتری هم متحمل خواهند بود.
این کارشناس هم درباره این در گذشته قرار بود یک صفر حذف شود و حال ۴ صفر، تاثیر این دو بر بورس چگونه است اظهار کرد: زمانی که حذف چهار صفر صورت گیرد، زیرا ریسک کمتری را خریدار نسبت به حذف یک صفر متحمل میشود بهخصوص برای سهامداران خرد گرایش و رغبت بیشتر برای سهمهای خواهد بود؛ که ارزش پایین تری دارند یعنی نرخ کمتری دارند بله بین حذف یک صفر و چهار صفر فرق وجود دارد.
وضعیت بورس بعد از تعطیلات عید ۱۴۰۰
توافق ایران و چین، سیگنال مثبت درباره افزایش دامنه نوسان بورس، نوسان قیمت دلار، ادامه سیاست عرضه اولیه، ترسیم چشمانداز مثبت سیاستگذاران برای بازار سهام و اخبار سیاسی مربوط به کاهش تنشها شش عامل مهم در بورس هفته آینده است. عواملی که چشمانداز هفته آینده را مثبت کردهاند.
آیا توافق اخیر ایران و چین میتواند روی سهام بورس تاثیر بگذارد؟
به گفته علی صادقین، فعال بازار سرمایه دو دسته از صنایع از این قرارداد تاثیر مثبت میگیرند؛ یکی صنایع کامودیتیمحور مانند فلزات و دیگری صنایع پتروشیمی و فرآوردههای نفتی.
به گفته این فعال بازار سرمایه بخش قابل توجهی از این قرارداد احتمالا مربوط به زیرساختها است که تقاضا برای فلزات و مواد معدنی و نهادههای انرژی را افزایش میدهد و بر سهام این گروهها تاثیر مثبت میگذارد
از طرف دیگر این قرارداد تقاضای چین برای حوزههای انرژی، نفت و گاز و همچنین صنایع پایین دستی از جمله پتروشیمی و فرآوردههای نفتی و شرکتهایی که تابع این حوزه هستند، از جمله نیروگاهها را افزایش می دهد و سهام آنها رشد میکند.
علاوه بر این اتفاق، درباره دامنه نوسان بورس در سال جدید نیز وزیر اقتصاد گفته است: «همواره با محدود کردن دامنه نوسان مخالفم چرا؟ چون بازار سرمایه یک جنس و خصوصیت اش این است که درجه و حد نقدشوندگی بالا دارد. وقتی منفی و مثبت ۲ میکنید و رشد را دو بگیرید در حالیکه این بازار مالیات، حق کارگزاری، حق بورس و سایر هزینهها را دارد که باید به آنها هم توجه شود. همین الان دامنه نوسان را مثبت ۶ و منفی ۲ تصویب شد و من هم در شورا بودم. اما سوال میکنم اگر یکی وضع مالی خوبی نداشته باشد و پول نیاز دارد و حاضر است با منفی سه درصد بفروشد، آیا حق داریم به او بگوییم این کار را نکن؟ در بازار سکه شما میگویید که چقدر کم یا زیاد بشود؟ دامنه وجود دارد؟خیر، در بازار ارز نیز همین طور.»
این دو اتفاق همزمان با نوسان بورس در دو هفته نخست نوروز بوده که قیمت دلار در بازار آزاد تا کانال ۲۵ هزار و ۶۰۰ تومان نیز افزایش یافت. اما در صرافی ملی این روند آنچنان صعودی نبوده است.
ادامه سیاست عرضه اولیه و ترسیم چشمانداز مثبت برای بورس نیز دو عامل مهم دیگر است که احتمالا بر بورس تاثیر بگذارد.
مدیر پذیرش بورس و اوراق بهادار تهران گفت: برای سال ۱۴۰۰، ۱۱ شرکت آماده عرضه اولیه و ۱۹ شرکت در مرحله درج نماد هستند.
چشم انداز مثبت بورس
رئیس سازمان بورس نیز گفته است: چشمانداز بازار سرمایه در بلندمدت قطعا مثبت است.
در کنار این اخبار، چند خبر سیاسی نیز چشمانداز مثبتی را برای بورس هفته بعد ترسیم کرده است:
ـ وزارت خزانه داری آمریکا شامگاه چهارشنبه بخشی از تحریمهایی را که دولت ترامپ یک روز قبل از روی کار آمدن دولت بایدن علیه ونزوئلا اعمال کرده بود، لغو کرد.
ـ «لوئیزا لاولاک» رئیس دفتر «واشنگتن پُست» در پایتخت عراق خبر داد، آمریکا معافیت عراق از تحریمهای ایران را چهار ماه تمدید کرد.
ـ کاخ الیزه در بیانیهای از گفتوگوی سران کشورهای فرانسه، آلمان و روسیه درباره بازگشت ایران به تعهدات ذیل توافق هستهای خبر داد.
ـ سخنگوی کاخ سفید روز سهشنبه گفت که واشنگتن به روند دیپلماسی برای پیشرفت در مورد ایران پایبند است.
ـ چین علیرغم ادامه تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت ایران، احتمالا در این ماه یک میلیون بشکه در روز نفت از این کشور وارد میکند.
با این تفاسیر آیا بورس طبق انتظار عمل خواهد کرد و هفته بعد روندی مثبت را در پیش خواهد گرفت؟
وضعیت بورس در نخستین روزهای 1400
فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز (چهارشنبه ۱۱ فروردین) در حاشیه جلسه هیأت دولت در گفتوگوی تلویزیونی درباره روند بورس در امسال گفت: خوشبختانه بعد از سال تحویل، رئیس بورس دو جلسه مفصل در باره برنامههای بازار سرمایه توضیحاتی را ارائه دادند.
وی افزود: در آغاز سال تمامی متغیرهای اقتصادی بر تحولات بورس و شرایط آن نویددهنده پایداری در بازار را نشان میداد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: تحلیل گران مطرح کردند که باید روندی را طی کنیم که به تعادل پایدار در بورس برسیم ضمن اینکه در جلسه شورایعالی بورس که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد به دنبال پایداری و تعادل بورس و مولفههای آن هستیم.
دژپسند گفت: سود شرکتهای بورسی خوب است ضمن این که برخی شرکتهای صادراتی به دلیل فراهم شدن صادرات بیشتر برای آنها وضعیت بهتری خواهند داشت؛ بنگاهها در حال افزایش استفاده و بهرهبرداری از ظرفیت اسمی خود هستند و سودشان در حال افزایش است.
وی افزود: اقتضای فعالیت در بازار سرمایه، محاسبه گری و دقت در خرید و فروش است؛ برخورد و رفتار هیجانی در خرید و فروش به نفع هیچ کس نیست. این در حالی است که سهام علاوه بر قیمت، سودآوری هم دارد و در پایان مجامع به هر سهم سودی تعلق میگیرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص آخرین روند ترخیص کالا از گمرکات گفت: زمان ترخیص را به شدت کاهش دادهایم و با استفاده از تجهیزات مدرن و الکترونیکی این اقدام را دنبال کردهایم، ضمن این که نظارت پسینی را هم جایگزین نظارت پیشینی کردهایم و عملا نقش نیروی انسانی را در ترخیص کالاها کاهش دادهایم.
دژپسند در پایان گفت: اگر ارز لازم برای ترخیص کالاها تأمین شود، در مورد ترخیص سریعتر کالاهای اساسی از گمرکات به شرط تأیید سازمان استاندارد و وزارتخانههای مربوطه مشکلی را نداریم.
قدیمی های بازار سرمایه می دانند که انتخابات به راحتی بر روند شاخص بورس تاثیر می گذارد به نحوی که یا بازار را از حالت خرسی در می آورد یا آنکه به راحتی روند نزولی به خود می گیرد.
اما رنگ و بوی بازار سرمایه امسال با سال گذشته متفاوت است به سبب آنکه سهامداران زیادی وارد این بازار شدند به همین سبب ممکن است اشخاصی سیاسی بازار سرمایه را پله ای برای پیروزی خود در این مارتن بدانند.
به گونه ای که اخیرا محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت طی یک نشسته خبری در رابطه با اوضاع بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰، اظهار کرد: مسئله بازگشت رونق به بورس قابل حل است ولی دولت فعلی توانایی بهبود آن را ندارد، اما ما این وعده را به سرمایه گذاران می دهیم که در آینده نه چندان دور بازار سرمایه با رونق مواجه خواهد شد.
حال ما برای بررسی تاثیر بیشتر این انتخابات بر بازار سرمایه با چند کارشناس ذی صلاح به گفت و گو نشستیم.
بازار سرمایه ای بورس ابزاری برای رای آوردن
عباسعلی حقانی نسب کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تاثیر انتخابات ۱۴۰۰ بر بازار سرمایه، اظهار کرد: در انتخابات ۱۴۰۰ دو گروه وجود دارند که یکی از آن ها پیش بینی می کند که در انتخابات رای می آورد به همین سبب سعی می کند بازار را تا روز موعودش منفی نگهدار دارد.
او تصریح کرد: اهرم هایی در بازار سرمایه وجود دارد که دو جناح باتوجه به نزدیک شدن به انتخابات دارند از آن به نحوی استفاده می کنند، برآورد ما این است که تا قبل از زمان موعود یعنی زمان انتخابات اوضاع بازار سرمایه چندان مناسب نخواهد بود.
آینده بازار سرمایهای بورس چگونه تصور می شود؟
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اما پس از انتخابات با توجه به صحبت هایی که در رابطه با کاهش نرخ سود بانکی یا امکان ورود ایران به بحث FATF می شود می توان برای آینده بازار سرمایه دل گرم بود.
حقانی نسب گفت: جناحی که اکنون سرکار است به طور عملی رو به سمتی آورده که اوضاع فعلی بازار را حفظ کند و روند آن را مثبت نگه دارد اما از آنجایی که خیلی کار کردش در رابطه با حمایت از بازار سرمایه مشخص نیست نمی تواند چندان موفق باشد.
او بیان کرد: سیاستی که اکنون در رابطه با نرخ سود بانکی یا نرخ ارز گرفته شده نشان از عدم حمایت مسئولان از بازار سرمایه دارد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: متاسفانه به دلیل آنکه بازار سرمایه در سال ۹۹ ضریب نفوذش زیاد شده ممکن است جناح های سیاسی برای برنده شدن در انتخابات از آن سوء استفاده کنند.
امسال بازار سرمایه بورس با استقبال خوبی مواجه نخواهد شد
احمد رضا جبل عاملی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با تاثیر انتخابات ۱۴۰۰ بر عملکرد سهامداران گفت: روند شاخص در فروردین ماه و اردیبهشت سال ۱۴۰۰ به نظر نمی رسند همانند سال ۹۹ گذشته باشد به سبب آنکه یک بی اعتمادی شدید بین مردم و بازار سرمایه به وجود آمده است که پایه اصلی آن را می توان قیمت گذاری های دستوری و دخالت های پی درپی مسئولان دانست
او بیان کرد: متاسفانه عملکرد دولت به نحوی شده است که تا افراد سرمایه هایشان را در یک جا سرمایه گذاری می کنند به سرعت در قبال آن واکنش نشان می دهد، همین امر توانسته بر ریزش بازارهای مالی موثر واقع شود.
جبل عاملی گفت: در سال ۱۴۰۰ مسئولان واکنش چندانی نسبت به بازار سرمایه نشان نخواهند داد به سبب آنکه امسال توجه بیشترشان را بر اخذ مالیات ها خواهند گذاشت.
سهامداران بازار سرمایه بورس چشم انتظار نتایج انتخابات ۱۴۰۰
سعید نصیری کارشناس بازار سرمایه در رابطه با اینکه انتخابات ۱۴۰۰ چه تاثیری بر روند بازار سرمایه دارد، اظهار کرد: معمولا موضوع انتخابات و تاثیراتش بر بازار سرمایه در سراسر جهان امری طبیعی است به طوری که در این رابطه می توان به بررسی هایی که آمریکا طی ۱۰ دوره برای سنجش میزان اثر گذاری انتخابات بر روند بازار سرمایه اش انجام داده اشاره کرد.
او بیان کرد: معمولا بازار سرمایه در زمان های انتخابات با رشد کمی مواجه می شود اما اگر تغییر جهتش به سمت نزولی باشد نشان از تغییر حزب دولتی دارد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در ایران طی بررسی هایی که از دوره مرحوم هاشمی رفسنجانی صورت گرفت بازار همیشه قبل از انتخابات با رشد مواجه می شود و بعد از آن هم وارد یک رکود میان مدت می شد، امسال نیز همه فکر می کردند که بازار سرمایه تا اردیبهشت ماه با رشد مواجه شود اما این امر رخ نداد و شاخص بورس از شهریور با اُفت مواجه شد.
نصیری گفت: همیشه بازار سرمایه در ابتدای سال جدید با توجه به فیلدهای اقتصادی با رشد مواجه می شود اما سوال اینجاست که اکنون با توجه به اُفتی که بازار درگیر آن شده اوضاعش به چه نحوی است؟ اگر از لحاظ بنیادی بخواهیم بررسی کنیم بعضی از سهام ها با رشد مواجه خواهد شد.
بورس/کشور با کمبود نقدینگی مواجه است
اینکارشناس بازار سرمایه گفت: مسئله ای که اکنون در ایران وجود دارد بحث رکود است، این امر بسیار بر اقتصاد به ویژه بازار سرمایه تاثیر گذار خواهد بود، در حال حاضر ما در کشور به دلایل زیادی اعم از تحریم ها و اوضاع نامطلوب بحران کرونا با کمبود نقدینگی مواجه هستیم.
در پایان باید گفت، درست است که کارشناسان بازار سرمایه می گویند انتخابات ۱۴۰۰ بر بازار سرمایه تاثیر گذار است اما مسئولان و مدیران سازمان بورس نباید حفظ و صیانت از بازار سرمایه را به فراموشی بسپارند بلکه باید در این مدت دوماهه توجه خود را افزایش دهند.
امیرعلی امیرباقری، روند بازار سهام در نخستین روزهای سال ١۴۰۰ را پیشبینی کرد و افزود: روند معاملات بازار از این به بعد تحلیلمحور میشود که این موضوع به معنای سودمحور شدن بازار است.
وی توضیحداد: بهطور عمده در روندهای سنگین بازار که منشا تورمی دارند، سرمایهگذارانی به سمت سرمایهگذاری در بازار سهام میآیند که نگاه داراییمحور به کلیت بازار دارند، به همین دلیل مباحثی مانند ارزش جایگزینی و افزایش سرمایههای سنگین برای سرمایهگذاران جذاب خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهارکرد: زمانی که بازار چشمانداز معقولی پیدا میکند و افق سیاسی روشن میشود، نگاه سودمحور جایگزین داراییمحور میشود.
وی با اشاره به اینکه سود محور بودن به این معناست که سرمایهگذاران باید دست به محاسبات بزنند و سود را از طریق به کار گرفتن روشهای تحلیل محاسبه کنند، گفت: این امر اقدامی تخصصی است و بارها به سرمایهگذاران توصیه شده که اگر خود از دانش کافی برای این کار برخوردار نیستند بهطور حتم از افراد با مجوز قانونی استفاده کنند.
سهامداران نگران افت و خیزهای سنگین شاخص بورس نباشند
امیرباقری اظهارکرد: سرمایهگذاران در وضعیت کنونی نباید در انتظار کسب سودهای چشمگیر از بازار سهام باشند و از طرفی هم نگرانی چندانی بابت افت سنگین شاخص بورس وجود ندارد؛ بنابراین در روزهای آینده با بازاری متعادل، مثبت و معقولتری نسبت به گذشته مواجه خواهیم بود.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، سرمایهگذاران نباید چشمانداز سنگین تورمی در کلیت اقتصاد مانند بازار سرمایه داشته باشند.
روند معاملات بورس در بازارهای جهانی
وی، روند معاملات در بازارهای جهانی را ارزیابی کرد و افزود: از بعد بازار جهانی دلار به مرور ارزش خود را نسبت به سایر ارزها از دست میدهد و شاخص دلار در میان مدت پایین خواهد آمد؛ بنابراین پیشبینی میشود که نرخ کامودیتیها از این امر تاثیر بپذیرد و تا حدودی در میان مدت و بلندمدت در مسیر صعودی قرار بگیرند.
امیرباقری تاکید کرد: از طرفی سرمایهگذاران این موضوع را مدنظر دارند که در صورت از بین رفتن کرونا فعالیت اقتصادی به روال سابق بازگردد و به طور طبیعی طرف تقاضا در بازار فعال خواهد شد که همین امر فشاری را بر نرخ کامودیتیها وارد میکند؛ بنابراین نرخ کامودیتیها از دو جهت مشوقی برای افزایش هستند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامهداد: با توجه به اینکه بخش بزرگی از سهام حاضر در بازار کامودیتیمحور هستند و تاثیر زیادی بر روند بازار سرمایه دارند، میتوانند مشوقی برای بازار سهام باشند، چنین سهامی در میان مدت و بلندمدت روند معقولی را در بازار دارند و سرمایهگذاران از این سهام سود معقولی را همراه با ریسک بهدست خواهند آورد.
احتمال برداشته شدن دامنه نوسان معاملات بورس
امیرباقری به صحبتهای انجام شده در زمینه احتمال برداشته شدن دامنه نوسان معاملات بورس اشاره کرد وگفت: چنین خبرهایی نویدبخش رسیدن بازار به موقعیت عادی است و منجر به معاملات معقول در بازار خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: تجربه و مطالعات تطبیقی در اقتصاد ایران و بیشتر اقتصادها نشان میدهد که قیمتها به ارزش ذاتی همگرا میشوند و فقط دستکاری در رویه معاملات بورس زمان رسیدن بازار به تعادل را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با بیان اینکه از بعد سیاسی تا حدودی از چشمانداز خوشبینانه شرایط سیاسی حاکم در کشور کاسته شده است، اظهارکرد: همین امر میتواند محرکی برای ثبات نرخ ارز و طلا باشد که به دنبال خود تاثیرگذار بر معاملات بورس است و میتواند اقبال خریداران به سرمایهگذاران در بورس و ورود سرمایههای خود به این بازار را بازگرداند.
بازار سرمایه و بازار پول، دو بال اقتصادی در بورس
امیر باقری بازار پول را جدیترین رقیب بازار سرمایه دانست و افزود: در یک اقتصاد سالم باید بازار سرمایه و بازار پول به عنوان دو بال اقتصادی در جهت رشد اقتصادی عمل کنند، اما گاهی شاهد هستیم که مقابل یکدیگر قرار میگیرند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشانکرد: بررسی تاریخی در زمانهای مختلف در دوران رونق و رکود اقتصاد ایران نشان میدهد که بعد از ایجاد تورم سنگین در اقتصاد کشور، مهاجرت پول از بازارهایی مانند بازار سرمایه یا سایر بازارها به سمت بازار پول سوق پیدا میکند که به دنبال خود رقابت منفی در بازار پول بر سر نرخ بهره شکل میگیرد، همین امر منجر به چاپ و تولید پول بدون پشتوانه میشود و بعد از چند سال دوباره خود را در قالب شوکهای تورمی نشان خواهد داد.
به گفته وی، این حلقه باطله بارها در اقتصاد ایران تکرار شده است و هر بار اثرات منفی آن سنگین تر از دفعات گذشته بوده است.
ضربه اقتصاد ایران از محل نرخ سود بانکی بورس
امیرباقری با اشاره به اینکه ضربه اقتصاد ایران از محل نرخ سود بانکی است زیرا این موضوع موتور محرک و مولد تولید پول بدون پشتوانه است، گفت: کاهش نرخ بهره بانکی تا حدودی باعث کاهش التهاب در سایر بازارها میشود اما در نهایت منجر به این میشود اقتصاد به سمت تولید واقعی پیش رود، بدین معنا که از تولید اسمی فاصله بگیرد و به سمت تولید واقعی برود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: به طور معمول در صورت وجود بازدهی مثبت نسبت به سود بانکی، سرمایه خطر نمیکند که به سمت تولید مولد برود؛ بنابراین همین امر منجر به این میشود تا بخش پولی اقتصاد کشور حجیم شود و در مقابل بخش واقعی و فیزیکی اقتصاد کشود با مشکل همراه خواهد شد.
وی با بیان اینکه این حلقه مفقودهای بوده است که بهتر است در بازار پول جستوجو شود و باید به سمتی حرکت کرد که هیچ نرخگذاری دستوری وجود نداشته باشد، گفت: در یک اقتصاد ایده آل نباید دامنه نوسان و محدودیتهای معاملاتی در معاملات بازار سهام وجود داشته باشد و همچنین به هیچ عنوان نباید در بازار پول نرخ بهره دستوری و دالان نرخ سود بانکی وجود داشته باشد.
امیرباقری اظهارکرد: زمانی که همه پارامترها آزاد گذاشته شوند و مانع از قیمتگذاری دستوری شویم ممکن است در کوتاه مدت از بعد هزینه و درآمدها مشکلاتی ایجاد شود اما به طور حتم در بلندمدت بازارها به سمت کارایی حرکت میکنند و ریشه رانت خشکانده خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: باید در بازار سرمایه و سایر بازارها به دنبال نرخها و پارامترهایی باشیم که از دل بازار بیرون میآیند نه اینکه از بیرون به بازار تحمیل میشود.
بورس/بهبود چشمانداز سیاسی با امضای سند همکاری ٢٥ ساله ایران و چین
وی به امضای سند همکاری ٢٥ ساله ایران و چین تاکید کرد و گفت: به نظر میرسد این اتفاق بتواند چشمانداز سیاسی را حتی بین ایران و غرب بهبود ببخشد.
امیرباقری خاطرنشان کرد: این اتفاق به عنوان راهکار جایگزین سیاسی تا حدودی ایران را از شرایط فعلی به شرایط جدید منتقل میکند و دست ایران را در مذاکرات و چانی زنیها بالاتر خواهد برد و اقتصاد کشور را از تنگناهای اقتصادی رهایی میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: کشورهای غربی وقتی شاهد ایجاد راه فرار برای اقتصاد ایران باشند به منظور جلوگیری برای از دست دادن بازار ایران با تلاشی مضاعف به میز مذاکره با ایران باز خواهند گشت.
وی با بیان اینکه امضای سند همکاری ایران و چین کارت برندهای برای ایران در مذاکرات خواهد بود، گفت: مجموع این همکاری اثر مثبتی را برای ایران و اقتصاد این کشور به همراه دارد و به احتمال زیاد چشمانداز روشن تری را برای کلیت اقتصاد کشور به ارمغان خواهد آورد، همچنین در کوتاه مدت و میان مدت مانع از شوکهای تورمی در اقتصاد ایران خواهد شد.
امیرباقری با تاکید بر اینکه براساس پیشبینیهای صورت گرفته امضای این سند همکاری به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد ایران تاثیرگذار خواهد بود، افزود: اثر مستقیم آن اینگونه خواهد بود که کانال هایی برای اقتصاد ایران از لحاظ نقل و انتقال پول فراهم میشود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهارکرد: مجموع این عوامل باعث کنترل انتظارات تورمی میشود و دیگر در کوتاه مدت و میان مدت انتظاری برای رشد افسار گسیخته نرخ ارز وجود نخواهد داشت.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات آخرین هفته اسفند ماه با ۱۰۱ هزار واحد افزایش به عدد یک میلیون و ۳۰۷ هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته سوم اسفند ماه نزدیک به هشت درصد رشد داشت.
بورس در سال 1400 روند صعودی خواهد داشت؟
پیشبینیها حاکی از آن است که بورس در سال ۱۴۰۰ نسبت به سایر بازارهای مالی روند بهتری دارد و سیر حرکتی بورس در امسال منطقیتر میشود.
شرایط عجیب بورس در سال ۱۴۰۰
اگرچه بورس در سال گذشته تجربه شیرینی برای تازهواردان نبود و اعتماد بسیاری از سهامداران را از بین برد اما کارشناسان عقیده دارند بورس در سال ۱۴۰۰ نسبت به سایر بازارهای مالی وضعیبت بهتری دارد.
بررسی سالهای گذشته نشان میدهد سهامداران بورس در ۱۰ سال گذشته نسبت به دیگر بازارها سود بیشتری کسب کردند و همین موضوع گواهی بر بازدهی بیشتر بورس در بلندمدت است. اما حالا شرایط فرق کرده و به عقیده کارشناسان دیگر قرار نیست جهش شاخص کل در سال ۱۴۰۰ تکرار شود و بورس رفتار منطقیتر دارد. اما از طرف دیگر متغیرهای سیاسی مانند انتخابات ریاست جمهوری و روابط دیپلماتیک ریسک بازار سهام در سال ۱۴۰۰ را بیشتر کرده و شاید همین موضوع باعث شود بورس در سال ۱۴۰۰ پرنوسانتر باشد.
بورس در چه تاریخی شروع به کار میکند؟
ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با پیشبینی بورس در سال ۱۴۰۰ گفت: درسال ۱۴۰۰ انتظاری که از بورس و سایر بازارها میتوان داشت به شرایط تورمی بستگی دارد. در نیمه اول سال ۱۳۹۹ انتظاراتی که افراد از وضعیت اقتصادی کشور داشتند باعث شتاب در خرید داراییها و تبدیل نقدینگی به داراییهای مالی بود. اما در نیمه دوم سال و بعد از انتخابات امریکا این انتظارات کاهش پیدا کرد.
این کارشناس با اشاره به لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: با توجه به بودجه انبساطی دولت در سال جدید میتوان انتظار تورم ۲۰ تا ۲۵ درصدی را داشت، اگرچه تورم میتواند تاثیر مثبتی بر بازارها داشته باشد اما تورم ۲۵ درصدی به این معنا نیست که بتوان از همه بازارها این بازدهی را کسب کرد. در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴ در اقتصاد شاهد تورم بودیم اما رشد بازارها به این اندازه نبود. پس لزوما کسب این بازدهی بنابر تورم قطعی نیست.