خبرهای خوش برای سهامداران بورس!
اگرچه بازار سرمایه در برخی روزها روند نزولی سیر می کند اما بررسی آمارها نشان می دهد سهامداران به طور کلی در بورس سود کرده اند.
بورس در این روزها با نگرانی های زیادی رو به رو بوده است.بورس از قیمت دلار و تجارت جهانی تاثیر مستقیم می گیرد. بورس در هفته گذشته رشد خوبی را طی کرد. اما بورس در این هفته نوساناتی داشته که اوایل هفته رشد داشته و امروز منفی بوده است. بورس در تابستان 99 روند منفی را طی کرد.
وضعیت شاخص کل بورس
روزهای متمادی است که چشم نگران سهامداران به نوسانات شاخص دوخته شده و با هر صعود و نزولی نگرانیها بابت سرمایههایشان را بیشتر میکند؛ چراکه نه اعتمادی به نزول شاخص دارند و نه امیدی به صعود آن. اما در همین اوضاع به هم ریخته بورسی که بسیاری از فعالان کهنهکار بازار بر این باورند که نمایشی از درون و ذات بازار سرمایه است؛ سهامداران خرد در مقیاس کوتاه مدت به شاخص نگاه میکنند و فراز و فرودهای آن را عامل افزایش یا کاهش شدید سرمایههای خود میدانند.
آمارحکایت از آن دارد که بازدهی شاخص کل حتی در یک ماهه منتهی به ۲۷ بهمن امسال، باز هم مثبت بوده و به ۶ درصد رسیده است.
در این میان اگر بخواهیم بازدهی شاخص کل را از ابتدای سال بسنجیم، باز هم بازدهی بازار تا ۲۷ بهمن ماه، به ۱۴۵ درصد رسیده است؛ همانطور که شاخص کل هم وزن از بازدهی ۱۵۱ درصدی برخوردار بوده است.
در این میان تحلیل گزارشهای رسمی بازار بورس اوراق بهادار تهران نشانگر روند رو به رشد بازدهی شاخص ۳۰ شرکت بزرگ بورسی است که اگرچه از ابتدای سال تاکنون ۱۷۳ درصد بازدهی را برای سهامداران خود به ارمغان آورده و در مقاطعی قبل از مردادماه، بازدهیهای رویایی را برایشان رقم زده است، اما در همین ماه بهمن ماه نیز حدود ۱۶ درصد بازدهی را به ثبت رسانده است.
در مجموع بنا به آنچه که تحلیلها در رابطه با بازدهی بازار سرمایه نشان میدهد، رقم شاخص کل از ابتدای سال تا ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ چیزی حدود ۲.۴ برابر شده است؛ ضمن اینکه بازدهی شرکتهای بزرگ در مقایسه با شرکتهای کوچک و متوسط بسیار بالاتر بوده است.
به موازات این بازدهیها، بازار سرمایه شاهد استمرار افت ارزش معاملات است؛ البته در بهمن ماه حجم معاملات بهبود جزئی را تجربه کرده است؛ به طوری که میانگین حجم و ارزش معاملات به خردادماه سال ۱۳۹۹ رسیده است.
آنطور که کارشناسان پیش بینی کرده اند احتمال مثبت شدن بورس برای امروز وجود دارد. البته برخی دیگر نیز به بازار منفی یا متعادل اعتقاد دارند. در ادامه این نظرات به صورت کامل آورده شده است.
تاثیر فضای مجازی بر نوسانات بورس
بررسی آثار روانی فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بر روند معاملات بازار سرمایه حائز اهمیت است. بازار سرمایه نسبت به سالهای گذشته عمق و وسعت بیشتری پیدا کرده است.بهگونهای که کدهای ورودی نسبت به سالهای گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است سهامداران برای انتخاب سهم مناسب و معامله کردن آن فاکتورهای مختلفی از جمله اخبار و اطلاعات منتشر شده در فضای مجازی را در نظر میگیرند.
در گذشته فعالان بازار سرمایه به جای تحلیل محوری؛ خبر محور شده بودند و به جای آن که خودشان شخصاً معاملات بازار را مورد بررسی قرار دهند صرفاً با پیشنهادات و یا خبر های موجود معامله می کردند.
طبیعتاً ظهور و بروز فضای مجازی وزن تهدیدات خبر محوری فعالان بازار را دوچندان کرد. چرا که بسیاری از این اخبار بدون منطق و علم، افراد را به سمت و سوی دلخواهشان سوق می دادند. یکی از مهمترین دغدغه های فعالان بازار و حرفه ای ها این است که چطور رفتار های هیجانی را که بیشتر از طریق فضای مجازی به بازار سرمایه القا میشود را کنترل کنند. اگر چه فضای مجازی میتواند اطلاعات صحیح را به سرعت منتشر کند اما به همین سرعت می تواند اطلاعات نادرست را تسری بخشد.
چگونگی رشد شاخص بازار بورس
یکی از دلایل مهم فراز و نشیب های امروز بازار سرمایه می تواند همین تاثیر فضای مجازی باشد به گونه ای که یک روز شاخص مثبت و پنج روز شاخص بازار منفی است.جالب است بدانید که پس از رشد ۳۰۰ درصدی شاخص بازار بورس به یکباره به شرایطی رسیده ایم که برخی از سهامداران در فروش پرتفوی خود شاهد نزول ۷۰ درصدی ارزش سهام شان هستند.
اما برخی از کارشناسان بر این عقیده هستند که دلیل رفتارهای هیجانی بازار سرمایه از بین رفتن نقد شوندگی است. از تیرماه سال ۹۹ رفتار متعادل بازار سرمایه با هجوم نقدینگی نامتعادل شد و همین نقدینگی پس از بازار سرمایه وارد بازار خودرو و پس از آن بازار مسکن و اکنون نیز در حال ورود به بازار ارز های دیجیتال است. بهترین تصمیم که سیاست گذاران می توانستند پس از تیرماه سال ۹۹ برای بازار سرمایه بگیرند این است که دامنه نوسان را حذف کنند چرا که اگر سهم دامنه نوسانات حذف شود نقش شوندگی به بازار سرمایه باز خواهد گشت.
روز یکشنبه شاخص کل بورس ۱۰ هزار و ۵۱ واحد افت کرد و به رقم یک میلیون و ۲۲۲ هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز هزار و ۱۴۷ واحد نزول کرد و در رقم ۴۳۷ هزار و ۱۷۷ واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس ۹۸ واحد ریزش کرد و به رقم ۱۷ هزار و ۴۰۲ واحد رسید.
در پایان معاملات روز یکشنبه، ۴۳ نماد رشد قیمت و ۳۹۱ نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، ۸ درصد بازار رشد قیمت داشتند و ۸۰ درصد بازار افت قیمت داشتند.
بورس/بیشترین افزایش قیمت
روز یکشنبه در بورس شرکت لعابیران (شلعاب)، فراوردههای نسوز ایران (کفرا) و همکاران سیستم (سیستم) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکتهای توسعه خدمات دریایی و بندری سینا (حسینا)، بیمه میهن (میهن) و قند چهارمحال (قچار) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.
بورس/ بیشترین کاهش قیمت
در بورس نمادهای شبندر (پالایش نفت بندرعباس)، حفاری (حفاری شمال) و کاوه (فولاد کاوه جنوب کیش) در روز یکشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت توزیع داروپخش (دتوزیع)، پتروشیمی غدیر (شغدیر) و موسسه اعتباری ملل (وملل) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.
بورس / عرضه و تقاضای بازار
عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز یکشنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز دوشنبه است. در پایان معاملات روز یکشنبه بازار با مازاد عرضه ۴ هزار و ۵۳۰ میلیارد تومانی بسته شد.
بورس/ تداوم رشد ارزش صفهای فروش
در پایان معاملات یکشنبه ۴۰۳ نماد صف فروش داشتند و تعداد نمادهای صف خرید ۱۱ بود. ارزش صفهای خرید نسبت به روز شنبه ۳۴ درصد کاهش یافت و به رقم ۱۸۲ میلیارد تومان رسید. ارزش صفهای فروش نیز ۵۷ درصد افزایش یافت و ۴ هزار و ۷۱۲ میلیارد تومان شد که بالاترین رقم در ۲۳ روز کاری گذشته از پایان دی ماه به این سو است.
بیشترین تقاضاها
در دومین روز هفته شرکت رایان هم افزا (رافزا) برای دومین روز متوالی بیشترین صف خرید را داشت و با صف خرید ۷۵ میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت. پس از رافزا، غگیلا (پگاه گیلان) و امید (تامین سرمایه امید) بیشترین صف خرید را داشتند.
بیشترین عرضهها
روز یکشنبه بیشترین صف فروش نیز به شستا (شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی) تعلق داشت که در پایان معاملات صف فروش ۱۹۹ میلیارد تومانی داشت. پس از شستا، سایپا و شپنا بیشترین صف فروش را داشتند.
پیش بینی بورس امروز
در دومین روز هفته همه شاخصهای تابلوی بورس نزول کردند. شاخص کل هموزن هزار و ۱۴۷ واحد افت کرد و تعداد نمادهایی که افت قیمت داشتند بیشتر از نمادهای با رشد قیمت بودند. ۳۹۱ نماد کاهش قیمت و تنها ۴۳ نماد رشد قیمت داشتند.
دیروز افت ارزش معاملات بازار ادامه یافت. ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم ۹ هزار و ۲۱۲ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز شنبه ۷ درصد کاهش یافته است. همچنین ارزش معاملات خرد نیز ۴۷ درصد کاهش یافت و به رقم ۲ هزار و ۷۰۵ میلیارد تومان رسید.
همچنین سهم معاملهگران حقیقی از فروشها بیش از سهم آنها از خریدها بود. در سمت تقاضا، ۶۷ درصد خریدها توسط معاملهگران حقیقی و ۳۳ درصد توسط معاملهگران حقوقی انجام شد. در سمت عرضه نیز ۹۲ درصد فروشها توسط معاملهگران حقیقی و ۸ درصد توسط حقوقیها انجام شد.
همچنین رقم خروج پول حقیقی ۶۷۴ میلیارد تومان بود و در پایان معاملات یکشنبه ارزش صفهای فروش بیش از صفهای خرید بود و ارزش صفهای فروش به بیش از ۴ هزار میلیارد تومان رسید که بالاترین رقم در ۲۳ روز کاری گذشته از پایان دی ماه به این سو است.
بورس گرفتار صفهای فروش سنگین شده است. مشکلی که در نتیجه تغییر دامنه نوسان دامن گیر بازار سهام شده و موجب کاهش نقدشوندگی بازار نیز شده است. به نظر میرسد اعتماد سهامداران به بورس از دست رفته و انتظارات آنها در جهت نزول بازار شکل گرفته است.