ساختمانهای مسکن ملی بیمه میشوند؟
معاون وزیر راه و شهرسازی ارتقای جایگاه مهندسان و ارائه خدمات تخصصی توسط آنها را در اولویت سیاستگذاری کلان وزارت راه و شهرسازی برشمرد و از راهاندازی مرکز اسناد و موزه ملی مهندسان ایران و همچنین ارسال لایحه قانون نظام مهندسی و اصلاح مفاد آییننامه آن به دولت خبر داد.
مسکن ملی در سال های اخیر با افزایش قیمت رو به رو بوده است.مسکن ملی به منظور کاهش قیمت خانه ساخته شد .مسکن ملی ساخته شد تا افراد کم درآمد جامعه امکان خانه دار شدن برایشان محیا شود.مسکن ملی از زمان احمدی نژاد ساخته شد. مسکن ملی با طرح جدید وام مکسن امکان خانه دار شدن را راحت تر کرده است.
اقدامات دولت در راستای مسکن ملی
محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی ضمن تبریک ۵ اسفند روز مهندس، برخی از اقدامات دولت را در راستای وظیفه اجتماعی مهندسان در کیفیت دادن به ساختوساز برشمرد.
معاون مسکن و ساختمان با اشاره به اینکه اساس و بنیاد خانواده و زندگی اجتماعی را مسکن و ساختمان و موضوعات مرتبط با مهندسی تشکیل میدهد، گفت: وزارت راه و شهرسازی در موضوع نظام مهندسی، به منظور کیفیت بهبود خدمات مهندسی اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان را که ۲۵ سال از تصویب آن میگذرد بازنگری کرد که این بازنگری به همراه آسیبشناسی و بررسی مشکلات موجود در حوزه ساختوساز بوده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: کمبودها و کاستیها در قانون و آییننامه احصا شده و در خصوص نکات پنهان آن بررسی لازم انجام شد. اقداماتی که وزارتخانه در این حوزه انجام داد ارسال لایحه اصلاح قانون نظام مهندسی به دولت ارسال و اصلاح مفادی از آیین نامه است.
محمودزاده اصلاح ابلاغیه آیین دادرسی برای شوراهای انتظامی و موضوع اصلاح ساختار دفاتر حقوقی برای ارائه خدمات و پاسخگوبودن را از دیگر نکات در حوزه زیربنایی مهندسی در کشور برشمرد و توضیح داد: بازنگری تمامی بخشنامههای قانون نظام مهندسی منطبق با شرایط جدید در حال انجام است. همچنین، کلیات ایجاد مهندسی ترافیک و این مبحث در شورای تدوین مقررات ملی ساختمان به تصویب رسید که اینکار به منظور ایجاد کیفیت انجام شد.
وی تربیت نیروی متخصص را از دیگر راهکارهای دولت برای بهبود شرایط مهندسی در کشور عنوان کرد و گفت: برای نخستین بار در آزمون آتی پروانههای تخصصی در حوزه مهندسی صادر میشود. در شرایط فعلی تمامی پروانههای مهندسی پروانههای عمومی هستند و فرقی نمیکند نوع ساختمان چیست. بدین معنا، همه مهندسان بر اساس گروه یا پایهای که دارند میتوانند خدمات انجام دهند. در حالیکه ساختمان با شرایط ویژهای که دارد نیازمند پروانه تخصصی بوده و این کار در حال انجام است.
به گفته محمودزاده، با صدور پروانه تخصصی برای مهندسان و ترویج آن، مهندسان ترغیب میشوند تا به روز شوند و مطالعات روز را داشته باشند تا بتوانند از این فرصت پیش آمده استفاده کنند. با اینکار خدمات رسانی برای این حوزه، خدمات کاملا تخصصی خواهد بود.
ساختمانهای طرح اقدام مسکن ملی بیمه کیفیت میشوند
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: بیمه کیفیت ساختمان برای تمامی ساختمانهای طرح اقدام ملی مسکن در مقیاس وسیع از دیگر اقدامات دولت در حوزه مهندسی بوده است که چندی پیش تفاهمنامه آن منعقد و وارد مراحل اجرایی و عملیاتی شد. با اینکار ساختمانهای طرح اقدام ملی مسکن بین ۳ تا ۱۰ سال بیمه میشوند.
محمودزاده از امضای تفاهمنامه وزارت راه و شهرسازی با سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور برای ارائه تخفیف ارائه خدمات مهندسی رایگان و با تخفیف در اجرای طرح اقدام ملی مسکن خبر داد و گفت: مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان برای دهکهای یک تا ۳ خدمات رایگان مهندسی در اجرای طرح اقدام ملی مسکن ارائه میدهند که این خدمات برای اقشار میان درآمدی با ۵۰ درصد تخفیف همراه است.
وی افزود: در مقابل وزارت راه و شهرسازی با افزایش ظرفیت خدمات این موضوع را برای مهندسان جبران خواهد کرد که این موضوع باعث میشود تا نرخ تمام شده برای متقاضیان این نوع از مسکن، کمتر شود.
برنامه جدید بنیاد مسکن درباره مسکن ملی
جواد حقشناس معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، عملکرد بنیاد مسکن را در اجرای طرح اقدام ملی مسکن در شهرهای تحتمسئولیت آن بنیاد، توضیح داد.
معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: طبق برنامه تدوین شده با راه و شهرسازی در شهرهایی که اجرای طرح اقدام ملی مسکن به شکل مستقیم و یا غیرمستقیم برعهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار گرفته است، حدود ۳۵ هزار متقاضی واریز وجوه اولیه خود را انجام دادند. از این تعداد حدود ۱۰ هزار واحد برای متقاضیانی از طرح اقدام ملی مسکن است که یا گروهی و یا انفرادی باید اقدام به احداث واحد مسکن ملی کنند که برای بیش از ۹ هزار نفر قرعهکشی انجام و زمین در اختیار آنها قرار گرفته است. این تعداد در حال گرفتن پروانه ساختمانی هستند و تعدادی نیز موفق به اخذ پروانه ساختمانی شدند و کار ساخت واحدهای خود را آغاز کردهاند.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در اجرای طرح اقدام ملی مسکن با آن مواجه هستیم استقبال و همراهی کم شهرداریهای در صدور پروانه ساختمانی است که اجرای طرح را با کندی مواجه کرده است. بدین معنا که شهرداریها برای اعمال ۵۰ درصد تخفیف برای صدور پروانه ساختمانی استقبال کمی داشتند. هم اکنون تعداد پروانههای صادره ساختمانی هم در انفرادی ساز و هم در گروهی ساز پایین است.
حقشناس توضیح داد: از ۳۵ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی که تحت مسئولیت مستقیم و یا غیرمستقیم بنیاد مسکن برای احداث قرار دارد، ۱۵ هزار واحد مسکونی باید توسط خود بنیاد مسکن احداث و در اختیار متقاضیان قرار بگیرد. از این ۱۵ هزار واحدی که بنیاد مسکن در طرح اقدام ملی مسکن موظف به احداث مستقیم آن است، تاکنون عملیات ۷ هزار واحد آغاز شده که بخشی از آنها پروانه دریافت و کارگاههای ساختمانیشان تجهیز و مشغول به کار هستند.
به گفته وی، تعداد ۷ هزار واحد مسکن ملی آغاز شده توسط بنیاد در مجموع ۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی یادآور شد: در پروژههایی که کار ساخت آغاز میشود متوسط بین ۱۸ ماه زمان میبرد که کار عملیات ساختمانی آنها به اتمام برسد و البته این مدت زمان نیز وابسته به تکمیل آورده متقاضیان در زمان و مهلتی است که تعیین میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه برخی از متقاضیان اعلام کردند که توان پرداخت اقساط ساخت مسکن ملی را در ۲۴ ماه ندارند در حال برنامهریزی هستیم تا این مدت زمان به ۳۰ ماه افزایش یابد.
نرخ مسکن ملی در سال1400
صادق الحسینی در صفحه شخصی خود به صورت زنده به تحلیل بازارهای سرمایهگذاری پرداخت و گفت: درباره نرخ مسکن در سال ۱۴۰۰ و ماه پیش رو باید گفته شود که این بازار در سال آینده هم رکودی خواهد ماند اما از اواخر سال ۱۴۰۰ و با ورود به سال ۱۴۰۱ نرخ مسکن دچار جهش خواهد شد.
وی در ادامه درباره اینکه چرا بازار سرمایه طی هفته جاری رشد زیادی درآن محقق نشد، توضیح داد: دامنه نوسان نامتقارن سبب شد تا پولهای بزرگی در این بازار که منتظر فرصتی برای خروج بودند، این امکان برایشان ایجاد و از بورس خارج شوند. همچنین، به نظر میرسد که فعالان بورس این تحلیل که بین ایران و امریکا توافق خواهد شد را پذیرفتهاند و خرید نمیکنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: اکنون دولت وضعیت ارزی خوبی دارد و میتواند بازار ارز را کنترل کند اما بازار طلا نسبت به دلار حباب پیدا میکند.
الحسینی با بیان اینکه بازار طلا در روزهای پیش رو از بقیه بازارها وضعیت بهتری خواهد داشت، بیان کرد: این بازار حباب دارد و حباب آن بیشتر هم خواهد شد. درباره بازار رمز ارزها با احتیاط بیشتری در این بازار سرمایهگذاری کنید اما در صورتی که نگاه بلند مدت به بازار رمز ارزها دارید، همچنان دارایی مناسبی است.
این تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد که بورس طی دو هفته اخیر پرنوسان خواهد بود.
در پایان علی مروی _کارشناس اقتصادی دیگری با اشاره به اصلاح لایحه بودجه سال آینده گفت: این اصلاحات کسری عملیاتی بودجه سال بعد را نه تنها بهتر نکرد بلکه بدتر کرد و این بودجه تورم زاست مگر اینکه درآمدهای ارزی زیادی در سال آینده نصیب دولت شود که این امر نرخ دلار را به شدت پایین میآورد و به تولید هم ضربه میزند.
فراهم کردن زمین بهویژه در طرحهای انبوهسازی، نقش مهمی در کاهش نرخ تمام شده ساخت و فروش مسکن دارد. از اینرو دربرنامههایی مانند ساخت مسکن برای دهکهای پایین جامعه، تأمین زمین از طرف دولت است تا مسکن با نرخ ارزان برای این اقشار ساخته شود.
احمد اصغری مهرآبادی، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در خصوص فراهم شدن زمین برای ساخت مسکن در کشور توضیح داد. مهرآبادی همچنین عوامل اقتصادی را مهمترین دلیل افزایش نرخ زمین عنوان کرد.
طرح جدید مسکن ملی
زمین بهویژه در چند سال اخیر افزایش نرخ زیادی داشته و عامل اصلی در افزایش نرخ نهایی مسکن بوده است. افزایش نرخ زمین به خاطر شرایط اقتصادی است یا عوامل دیگری در آن دخیل است؟
همانگونه که گفتید در سالهای اخیر یکی از دلایل افزایش نرخ مسکن ناشی از افزایش سهم هزینه زمین در نرخ ساخت است که به طور متوسط در سالهای اخیر نزدیک به ۵۰ درصد در شهرهای کشور بوده است، گرچه در کلانشهرها بیش از این میزان است.
اما نرخ زمین خود از عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای زمین، عوامل برون بخشی و درون بخشی تأثیر میپذیرد. بهعنوان مثال ویژگیهای زمین از قبیل غیر قابل جابهجایی و غیرقابل جانشین بودن آن سبب میشود تا زمین کالایی غیرقابل تولید باشد، ضمن آنکه از منظر توسعه پایدار نیز منبعی است که باید برای نسلهای آینده حفظ شود.
عوامل درون بخشی که عمدتاً مرتبط با نهادههای تولید مسکن هستند، از تورم عمومی اثر میپذیرند و از طریق فشار هزینهها، بر افزایش نرخ تمام شده تأثیر میگذارند.
برخی از مهمترین این عوامل عبارتند از: نرخ سودآوری بخش مسکن، نرخ مصالح ساختمانی، هزینه دستمزد و انتظارات قیمتی. اما حقیقت آن است که افزایشهای جهشوار نرخ زمین و به تبع آن مسکن بیش از همه به اقتصاد کلان و عوامل برونبخشی مربوط میشود که ریشه در ماهیت سرمایهای مسکن دارد و اهم آنها عبارتند از: حجم نقدینگی کشور، نرخ تورم، سپردههای بانکی و تحولات نرخ طلا و ارز و وضعیت بازدهی بازار سهام. قطعاً تأثیرات بخشی از سیاستهای شهری و قوانین و مقررات از قبیل افزایش نرخ زمین ناشی از خدمات عمومی شهرها، ارتقای امتیاز مکانی شهرها، رشد جمعیت شهرها، محدودیتهای قوانین ساختمانی، تأخیر در مقررات کسب مجوز پروانههای ساختمانی و نیز نوع تقاضای ناشی از افزایش درآمد شهروندان و افزایش میزان تقاضای سرمایهای دراین بخش را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
مجلس طرحی برای ساخت ۵ میلیون مسکن دارد که در این طرح تأمین زمین رایگان مورد نظر است. مرکز پژوهشهای مجلس هم اعلام کرده تأمین زمین برای ساخت ۵ میلیون مسکن امکانپذیر است. با توجه به برنامههایی مانند ساخت مسکن ملی یا بازآفرینی شهری آیا تأمین زمین برای ساخت این تعداد مسکن مشکلی ندارد؟
در صورت تصویب طرح جهش تولید مسکن که توسط کمیسیون عمران مجلس ارائه شده، سازوکار اجرایی تأمین زمین مورد نیاز اجرای طرح نیز در قالب اجاره ۹۹ ساله درآن پیشبینی شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از ظرفیت اراضی دولتی مستعد در توسعه شهرها و همچنین احداث شهرک در اراضی خارج از حریم شهرها یا بهرهبرداری از اراضی مازاد در اختیار سایر دستگاههای دولتی در راستای ماده ۶ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن اشاره کرد.
آنچه مسلم است این مهم تنها با عزم ملی و مشارکت تمامی دستگاههای تأثیرگذار در امر مسکن کشور امکانپذیر خواهد بود و سازمان ملی زمین و مسکن نیز با تمام امکانات و منابع خود در اجرای این طرح حضور فعال خواهد داشت. لازم به ذکر است براساس تکلیف مشخص شده در پیشنویس قانون به روزآوری طرح جامع مسکن بهعنوان نقشه راه تأمین و تخصیص زمین از مهمترین پیش نیازهای برنامهریزی جهت تحقق اهداف این طرح است.
برای ساختوساز طرح اقدام مسکن ملی یا مسکن محرومان مشکلی در تأمین زمین داریم؟
در اجرای طرح اقدام ملی مسکن که مسکن محرومین نیز بخشی از آن است، تلاش دولت در پوشش حداکثری تقاضای واقعی مسکن است و این سازمان تاکنون به حول و قوه الهی تمامی تلاش خود را جهت تأمین اراضی مورد نیاز به کار گرفته است. البته در برخی شهرها منابع دولتی وجود ندارد که با همکاری معاونت معماری و شهرسازی وزارت متبوع شناسایی اراضی مستعد در دستور کار قرار گرفته است.
درخصوص هزینههای آمادهسازی زمینها، ساخت واحدهای بلندمرتبه و جستوجو برای تأمین زمینهای مناسب ساختوساز در استانها با مسئولان استانی در حال مذاکره هستیم و پیگیریهای لازم برای تحویل اراضی مناسب به بنیاد مسکن از طریق ادارات کل راه و شهرسازی انجام گرفته است.
اولویت ما برای واگذاری اراضی به طرح اقدام ملی از طریق واگذاری ۹۹ ساله است اما برخی زمینها را هم بهصورت فروش اقساطی به متقاضیان واگذار میکنیم. همچنین بر اساس ابلاغ وزیر راه و شهرسازی در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر، اختیارات لازم برای تصمیمگیری در خصوص زمینها برعهده ادارات راه و شهرسازی است. تمام تلاش ما در مجموعه وزارت راه و شهرسازی این است که اتمام پروژهها را تسریع کنیم.
چه میزان زمین در مسکن مهر استفاده شده است؟ در طرح اقدام مسکن ملی چقدر زمین اختصاص یافته است؟
در طرح مسکن مهر به میزان ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی هدفگذاری گردیده که برای احداث یک میلیون و ۷۲ هزار واحد مسکونی، زمین توسط دولت تأمین شده و برای بقیه واحدها در قالب خود مالک و توسط اشخاص تأمین زمین انجام پذیرفته است.
پرونده مسکن مهر امسال بسته خواهد شد.از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مهر درحالحاضر بهویژه در اراضی دولتی ۳۹هزار واحد مسکونی نیمه تمام مهر بدون معارض وجود دارد که در دست تکمیل است. در طرح اقدام ملی نیز سازمان ملی زمین و مسکن تا کنون برای ۲۶۰ هزارواحد مسکونی زمین اختصاص داده و برای بقیه واحدهای پیشبینی شده در طرح نیز شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری در قالب وظایف محوله خود اقدامات لازم را انجام دادهاند.
روشهای مختلف تأمین زمین در اجرای طرح اقدام ملی مسکن مدنظر قرار خواهد گرفت. اولویت سازمان ملی زمین و مسکن در تأمین زمین اجرای طرح، اراضی دولتی، اراضی ملی یا اراضی موات و همچنین اراضیای است که باید توسط سایر دستگاههای دولتی در اختیار سازمان ملی برای اجرای طرح اقدام ملی مسکن قرار بگیرد.
اما دستگاههای دولتی از تحویل زمین برای ساختوساز استقبال نکردهاند؟
دستگاههای دولتی مکلف هستند اراضی مازاد خود را در اختیار سازمان ملی و وزارت راه و شهرسازی قرار دهند. این موارد در برنامه سازمان ملی زمین و مسکن قرار دارد و همکاران سازمان در تلاش هستند تا توافق با مالکان انجام شود. در این زمینه مالکانی که تمایل دارند در این طرح همکاری کنند از امکانات آنها استفاده میشود. در برخی مناطق نیز زمین باید خریداری شود تا طرح ملی مسکن اجرا شود. در برخی مناطق زمین قابل سکونت وجود ندارد، اما تلاش خواهیم کرد تا از اراضی دولتی که در حریم قرار دارد برای اجرای این طرح استفاده شود.
مدیرعامل بانک مسکن از تزریق ۸ هزار میلیاردتومان به پروژههای طرح اقدام ملی مسکن خبر داد و گفت: ۳ هزار میلیاردتومان از محل تسهیلات و ۵ هزار میلیاردتومان از محل سپردههای متقاضیان طرح اقدام ملی به پروژهها تزریق شده است.
محمود شایان، مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه یکی از مهمترین اولویتهای بانک مسکن در بحث تامین مالی مسکن در امسال پرداخت تسهیلات به رقم تعهد شده از تعداد واحدهای تعیین شده طرح اقدام ملی برای پرداخت تسهیلات و تامین مالی از سوی این بانک است، اعلام کرد: روند پرداخت تسهیلات در اقدام ملی و همکاری با وزارت راه و شهرسازی درحالحاضر روندی رو به جلو و مثبت است.
وضعیت مسکن ملی چه می شود؟
وی افزود: در طرح اقدام ملی تولید مسکن که مجموعا ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است بیش از یک چهارم تامین مالی این طرح معادل ۱۴۰ هزار واحد از سوی بانک مسکن تقبل شده است. در واقع بانک مسکن تقبل کرده است تا به ۱۴۰ هزار واحد مسکونی از مجموع ۴۰۰ هزار واحد مسکونی تعریف شده در قالب طرح اقدام ملی مسکن، تسهیلات پرداخت کند. بنا بر اعلام وی تاکنون بیش از ۲۰۲ هزار نفر در این سیستم ثبتنام کردهاند.
مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه در طرح اقدام ملی مسکن بعد از واجد شرایط شناخته شدن متقاضیان ابتدا متقاضی افتتاح حساب کرده و ۴۰ میلیون تومان به عنوان آورده اولیه واریز میکند و سپس بانک مسکن تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی پرداخت میکند، خاطرنشان کرد: این موضوع باعث شده است تاکنون ما رقمی بیش از ۵ هزار میلیارد تومان از محل سپردهها به این طرحها تزریق کنیم و از محل تسهیلات هم تاکنون بیش از ۳ هزار میلیارد تومان به پروژههای طرح اقدام ملی تزریق شده است.
شایان تاکید کرد: این طرح در واقع به خوبی شروع شده و هماکنون نیز در ریل طبیعی خود افتاده است و ما امیدواریم تا بتوانیم در سال آینده بخشی از این واحدها را به سرانجام برسانیم و به مرحله افتتاح برسند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه شبکه بانکی، بانک مسکن و دولت برای افزایش سقف تسهیلات پرداختی به متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن توضیح داد: ۱۴ هزار میلیارد تومان در این طرح برای پرداخت تسهیلات به متقاضیان، تعهد کردهایم که برای ۱۴۰ هزار واحد به ازای هر واحد ۱۰۰ میلیون تومان به این طرح تزریق کنیم.
ولی این امکان در حال پیشروی است که اگر بانک مرکزی هم همچنان که همیشه در اجرای طرحهای دولت در حوزه مسکن همراهی کرده است موافقت کند، این سقف را به ۱۵۰ میلیون تومان افزایش دهیم؛ اما هنوز این افزایش قطعی نشده است.
محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از شروط ۴ گانه برای ثبت نام مسکن ملی که از ابتدا اعلام شده بود، سابقه ۵ سال سکونت در شهر مورد تقاضا است، گفت: برخی از متقاضیان بدون توجه به سابقه ۵ سال سکونت، نسبت به ثبت نام در شهر مورد تقاضا در طرح مسکن ملی اقدام کردند.
او ادامه داد: این بند از شروط طرح مسکن ملی باعث شد تا برخی از متقاضیان در مراحل تایید نهایی نتوانند مدارک ۵ سال سکونت را ارسال کنند و در نهایت حذف شدند و یا اینکه خودشان انصراف دادند.
محمود زاده اظهار کرد: پیگیری متقاضیان و درخواست آنها برای رفع این مشکل باعث شد که مهلت دیگری برای متقاضیان در این بخش در نظر بگیریم، چرا که بسیاری از آنها واجد شرایط بودند بنابراین فرصت دیگری را برای این طرح در نظر گرفتهایم.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در فرصت مجددی که برای متقاضیان در نظر گرفتیم، پیامکی در این رابطه از چند روز پیش برای تک تک متقاضیان ارسال شده است، افزود: یک فرصت مجدد برای متقاضیان ایجاد شده تا اگر متقاضیان تمایل داشتند شهر درستی را که به آنها اعلام میشود، انتخاب کنند، در صورت عدم انتخاب هم از فهرست ذخیره در این خصوص استفاده خواهیم کرد.
محمود زاده بیان کرد: در طرح مسکن ملی اولویت را به این گروه از متقاضیان دادیم تا در فرصت اعلام شده در این خصوص بتوانند استفاده کنند.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه شهر پردیس به دلیل آنکه ظرفیتی برای ثبت نام مجدد ندارد از فهرست این شهرها حذف شده است، افزود: فرصت ثبت نام در تمامی شهرها و برای متقاضیانی که در تهران ساکن هستند در شهرهای جدید فراهم شده است به طور مثال اگر متقاضی در تهران ساکن است اگر ظرفیتی برای شهر دماوند وجود دارد میتواند در این دوره ثبت نام کند.
محمود زاده همچنین در رابطه با طرح اخیر مجلس برای افزایش تولید مسکن و بحث صندوق ملی برای توسعه مسکن هم گفت: کلیات بحث صندوق ملی شامل ۵ بند از این قانون در روزهای گذشته در مجلس تصویب شد و مابقی آنها هم در جلسات آینده بررسی میشود و امیدواریم تا پایان امسال جمع بندی شود.
به گفته معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی یکی از بندها و قانون پیشنهادی، تشکیل شورایعالی مسکن کشور بود که براساس قانون ساماندهی مسکن شورایعالی مسکن به ریاست رئیسجمهوری در مقیاس استان بوده و در مقیاس ملی و کشوری پیشبینی نشده بود.
محمود زاده همچنین به بحث تشکیل صندوق ملی مسکن اشاره کرد و گفت: تشکیل این صندوق به عنوان پشتوانهای برای تامین منابع مالی و برنامهریزی متمرکز در خصوص حوزه مسکن در کشور جزو اهداف اساسی و یکی از موضوعاتی است که در مورد صندوق میتوان از آن یاد کرد.
رهنمودهای لازم برای مسکن ملی
محمود محمودزاده با بیان این مطلب در جلسه بررسی پیشرفت طرح اقدام ملی مسکن استان اصفهان به تشریح کلیات طرح اقدام ملی مسکن پرداخت و جهت رفع چالشهای موجود در سطح استان اصفهان رهنمودهای لازم را ارائه داد.
وی با بیان اینکه طرح اقدام ملی مسکن با استراتژی تولید مسکن مستمر آغاز شد اظهار کرد: با وجود مشکلات اقتصادی و نبود پشتوانه درآمد نفت، توانستیم با تلاش و برنامه ۵۰۴ هزار واحد مسکونی را وارد فاز اجرایی کنیم.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ضمن تاکید بر تسریع تعیین و تکلیف نهایی متقاضیان تصریح کرد: متقاضیان این طرح میبایست طی جریانی مستمر به پروژهها معرفی و در صورت نداشتن شرایط لازم از سامانه حذف شوند.
قیمت ساخت مسکن ملی تغییر میکند
وی در خصوص قیمت ساخت مسکن ملی اذعان داشت: از ابتدای شروع طرح اقدام ملی مسکن تمام تلاش این بوده که این طرح با بهایتمام شده پایین و کیفیت مناسب تکمیل شود لذا پس از بررسی های بعمل آمده و تجربیاتی که از طرحهای پیشین وجود داشت اقدام یکپارچهای انجام شد و برای قیمت مسکن ملی به یک نظم خاص در کل استانها رسیدهایم.
محمودزاده افزود: تا کنون در هیچ مصوبهای در خصوص قیمت نهایی این طرح صحبت نشده لذا این پروژه از قیمت ثابتی برخوردار نیست و براساس فهرستبها تعیین میشود.
وی با بیان اینکه هدفگذاری اولیه طرح جهش تولید و تامین مسکن، احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی است اظهار کرد: مطابق با بررسیهای بعمل آمده از سه ماه گذشته برنامه نیاز زمین برای استانها ابلاغ شده است.
این مقام مسئول به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اولویت قراردادن تامین مسکن فرهنگیان اشاره کرد و گفت: در صورت تامین زمین از سوی آموزش و پرورش، طرح مسکن ملی فرهنگیان تسریع میشود.
وی در خصوص تسهیلات ویژه در نظر گرفته شده برای مسکن ملی بازنشستگان و کارگران اذعان داشت: تفاهمنامههایی در این باره ایجاد شده است تا تسهیلاتی با کارمزد پایین برای مسکن ملی این گروه از مردم عزیز در نظر گرفته شود که این موضوع پس از تایید در هفته آینده اعلام عمومی میشود.
در این جلسه علیرضا قاری قرآن مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان به تشریح آخرین وضعیت طرح اقدام ملی مسکن پرداخت و گفت: مهمترین چالشی که در این طرح با آن روبه رو بودیم وجود متقاضیان بلاتکلیف بود که با تدابیر اندیشیده شده و زمان بندی لازم برای متقاضیان، متولیان و بانک این مشکل حل شدو متقاضیان تعیین تکلیف شدند.
وی با بیان اینکه این طرح عظیم و ملی در سطح استان اصفهان وارد فاز اجرایی شده است عنوان کرد؛ برای این پروژه در مرحله اخذ پروانه هستیم و زمین به سازندگان تحویل شده است لذا آنچه که برعهده دولت بوده است اجرایی شده و مرحله بعدی مرتبط با متقاضیان، سازندگان و ارائه تسهیلات از سوی بانک است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان با بیان اینکه سهم استان اصفهان در طرح اقدام ملی مسکن شامل ساخت ۷۰ هزار و ۷۸۰ واحد تعیین شده است اذعان داشت: پس از طی سه مرحله ثبت نام تعداد ۹۳ هزارنفر متقاضی بهره مندی از امتیازات این طرح شدند که پس از پالایش و تعیین متقاضیان حائز شرایط حدود ۲۰ هزار نفر به پروژه ها معرفی شدند که به همین میزان برای این افراد تامین زمین شده است.
وی با اشاره به اینکه اصلیترین محور در این طرح، تامین زمین از سوی دولت است، گفت: خوشبختانه بحث تامین زمین و مقدمات اولیه پروژهها شکل گرفته است در نقاط مختلف استان به تناسب هر شهرستان براساس ثبت نام انجام شده پروژهها توسط متولیان امر شروع شده و انشالله در سالهای آینده این پروژه به طور مستمر بتواند پاسخگوی نیاز مسکن باشد.
قاریقرآن به مشکلات و چالشهای موجود در روند اجرایی این طرح اشاره کرد و گفت: از جمله این مسائل شامل؛ مشکلات الحاق به محدوده، عدم پذیرش قیمت ساخت توسط انبوه سازان و مشکلات صدور پروانه و عدم همکاری موثر شهرداری جهت اعمال ۵۰ درصد تخفیف عوارض صدور پروانه و تقسیط دو ساله آن است.
محمد علی دهقان دهنوی رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار که سابقه عضویت در هیات مدیره بانک عامل بخش مسکن را هم دارد، در ابتدای ورود به این سازمان، نخستین مصوبه هیات رئیسه این سازمان در زمینه دامنه نوسان را تصویب و ابلاغ کرد که بر این اساس، دامنه نوسان که تا پیش از ۲۵ بهمن مثبت و منفی ۵ درصد است، در طیف مثبت به ۶ درصد افزایش و در طیف منفی به ۲ درصد کاهش (مثبت ۶ و منفی ۲ درصد) خواهد رسید.
اما طبق اعلام مسئولان، این تغییر دامنه نوسان، شامل معاملات فروش اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن نشده و دامنه نوسان این اوراق بدون تغییر باقی خواهد ماند. این در حالی است که معاملات سفته بازانه در بازار این اوراق، مشکلات زیادی را برای دسترسی مردم به اوراق ایجاد کرده و انتظار میرفت تغییر دامنه نوسان مشمول این اوراق هم بشود.
اوراق بهاداری که دامنه نوسان اختصاصی دارند / چرا اوراق مسکن ملی نداشته باشد؟
تقاضای تعیین دامنه نوسان اختصاصی برای اوراق حق تقدم به عنوان ابزار دریافت تسهیلات خرید مسکن، پس از آن قوت گرفت که بر اساس اعلام رئیس جدید سازمان بورس، شورایعالی بورس با تعیین دامنه نوسان برای صندوقهای سرمایهگذاری مثبت ۱۰ و منفی ۴ و برای اوراق بهادار مندرج در تابلوی زرد پایه فرابورس، مثبت ۳ و منفی ۲ موافقت کرده است.
هر چند اوراق تسهیلات مسکن در زمره اوراق مورد نظر شورایعالی بورس نیست و با دامنه نوسان فعلی (مثبت و منفی ۵ درصد) قرار است معاملات اوراق مسکن ادامه یابد، اما برخی کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند تعیین دامنه نوسان برای اوراق تسهیلات مسکن باید به صورت خاص انجام شود؛ چرا که این اوراق، صرفاً ابزاری برای خرید و فروش حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن است و نباید به ابزاری برای سفته بازی تبدیل شود.
از سوی دیگر، برخی مسئولان بانک عامل بخش مسکن به عنوان مسئول تولید اوراق، با پشتوانه سرمایهگذاری از سوی سپردهگذاران در بانک مذکور، معتقدند اگر سود دهی اوراق بازار اوراق تسهیلات مسکن کاهش یابد، استقبال از این صندوق سپردهگذاری نیز کم شده و درنتیجه عرضه اوراق کاهش مییابد که اصلیترین نتیجه آن، گرانی اوراق مسکن و در پی آن، کاهش منابع بانک تخصصی بخش مسکن برای اعطای تسهیلات خرید مسکن است.
دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصد اوراق، با خریداران مسکن ملی چه کرد؟
اواخر تابستان و اوایل پاییز امسال قیمت اوراق تسهیلات مسکن وابسته به حساب صندوق ممتاز بانک تخصصی بخش مسکن با نماد تسه که خرداد امسال در دامنه ۴۰ هزار تومانی بود، به دامنه ۹۰ و در مواردی تا حدود ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافت.
قیمت اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی نیز با نماد تملی به دلیل نداشتن محدودیتهای خاصی که برای اوراق با نماد تسه وجود دارد، در ماه گذشته تا ۲۰۰ هزار تومان در هر برگه افزایش یافت و تنها ابزار ناظر بازار برای جلوگیری از سفته بازی در خرید و فروش تملی، ابطال معاملات هر روزه برخی نمادهای زیرمجموعه تملی به صورت روزانه بود.
این افزایش عجیب قیمت اوراق تسهیلات مسکن سبب شد تا هزینه دریافت وام مسکن ۲۴۰ میلیون تومانی از سوی زوجین تهرانی در مقاطعی از امسال به بیش از ۴۰ میلیون تومان برسد و قدرت خرید مسکن خانوارها بیش از قبل تضعیف شود.
محدودیتهای خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن ملی (تملی)
درحالحاضر محدودیتهای معاملاتی اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن بانک ملی بسیار محدود بوده و بر اساس آخرین پیغام ناظر بازار در معاملات فرابورس، اعتبار اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی (تملی) جهت نقل و انتقال (خرید و فروش) در بازار فرابورس در نمادهای معاملاتی «تملی ۷۱۰۱» و قبل از آن از روز ۱۵ ماه ذکر شده در شرح نماد به مدت ۳ سال و اعتبار مابقی نمادهای معاملاتی اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی (تملی) جهت نقل و انتقال (خرید و فروش) در بازار فرابورس از روز ۱۵ ماه ذکر شده در شرح نماد به مدت ۲ سال است.
ضمن اینکه محدودیت حجمی هر بار سفارش خرید (حداکثر تعداد اوراق بهادار در هر سفارش) جهت نماد معاملاتی اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن بانک ملی به تعداد ۲۴۰ ورقه تعیین شده است.
محدودیتهای معاملات اوراق تسهیلات مسکن با نماد تسه
محدودیتهای معاملاتی گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن بانک عامل بخش مسکن نیز پیرو مصوبات شورای پول و اعتبار بوده که بر این اساس، محدودیت زمانی عدم فروش توسط خریداران در کلیه نمادهای معاملاتی اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن به مدت ۴ ماه خواهد بود.
همچنین محدودیت ورود سفارش خرید و انجام معامله به میزان حداکثر ۲۸۰ ورقه برای هر کد معاملاتی در هر جلسه معاملاتی است.
کارشناس اقتصاد مسکن: بازار مسکن دیگر به رونق تابستان برنمی گردد که نیاز به تغییر دامنه نوسان اوراق تسهیلات باشد
یک کارشناس اقتصاد مسکن درباره تعیین دامنه اختصاصی برای خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن گفت: این موضوع که آیا شورایعالی بورس قانونا میتواند برای اوراق تسهیلات مسکن دامنه نوسان اختصاصی تعیین کند یا شورای پول و اعتبار باید در این حوزه ورود کند؟، برای بسیاری از فعالان بازار سرمایه هم جای سوال دارد.
سفته بازی در اوراق تسهیلات مسکن تمام شده است
وی که خواست نامش در گزارش ذکر نشود، افزود: به نظر میرسد با توجه به اینکه بازار مسکن، دوره جهشهای سنگین را پشت سر گذاشته و از سویی تسهیلات مسکن هم تکافوی خرید خانه برای خانوارها را نمیدهد، بعید است از اوراق تسهیلات استقبال گستردهای شود.
کارشناس بازار سرمایه گفت: اوراق تسهیلات مسکن شامل دامنه نوسان جدید (مثبت ۶ و منفی ۲ درصد) شود و با همان دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصد قرار است به فروش برسد.
وی تأکید کرد: وام مسکن درحالحاضر پاسخگوی هزینه خرید ۵ درصد از واحد ۸۰ متری هم در تهران نیست. بنابراین به نظر میرسد سفته بازی در اوراق تسهیلات مسکن، دیگر تمام شده است.
عضو هیات عامل بانک تخصصی بخش مسکن: باید دارنده اوراق هم سود کند
محمد حسن مرادی معاون طرح و برنامه بانک عامل بخش مسکن درباره تخصیص دامنه نوسان جداگانه به معاملات اوراق تسهیلات مسکن در فرابورس اظهار کرد: چنین بحثی در خصوص اوراق مسکن مطرح نبود چون در خرید و فروش اوراق، محدودیت در خرید و فروش هست اما در معاملات سهام این محدودیتها را شاهدی نیستیم. اگر کسی اوراق تسهیلات مسکن خریداری میکند، تا ۴ ماه امکان فروش آن را ندارد.
وی ادامه داد: زمانی که در اواخر تابستان و اوایل پاییز امسال قیمت اوراق تسهیلات مسکن به کانال ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان رسید، به دلیل ورود سفته بازان به این بازار بود اما این اتفاق از روی ناآگاهی خریداران به محدودیتهای خرید و فروش اوراق مسکن رخ داد و با این هدف که میتوانند سودی بهدست بیاورند و محدودیتی در فروش آن ندارند، اوراق خریداری کردند؛ اما عملاً به در بسته خوردند و درحالحاضر به تجربه برای آنها ثابت شده که بازار اوراق تسهیلات مسکن، جای سفته بازی نیست.
عضو هیات عامل بانک تخصصی بخش مسکن گفت: در آن مقطع زمانی، بازار سرمایه هیجانی شده بود و همه میخواستند هر چه در بازار عرضه میشود را خریداری کنند عدهای هم بدون توجه به عواقب خرید اوراق، اقدام به خریداری برگههای تسهیلات مسکن در احجام بزرگ کردند اما درحالحاضر دیگر فردی به نیست سفته بازی، نسبت به خرید اوراق تسهیلات مسکن اقدام کند.
نیازی به تعیین دامنه نوسان اختصاصی برای اوراق مسکن نیست
وی با تأکید بر اینکه دیگر با شرایط موجود، نیازی به تغییر اختصاصی دامنه نوسان اوراق تسهیلات مسکن نیست، افزود: نوسانات قیمتی اوراق درحالحاضر چندان زیاد نیست و در دامنه قیمتی ۶۰ هزار تومان قرار دارد اینگونه نیست که ناگهان در یک روز، قیمت اوراق مسکن ۶۰ هزار تومان باشد و روز دیگر، قیمت آن به ۵۰ هزار تومان برسد؛ در ۶ ماهه نخست امسال، متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن، ۶۵ هزار تومان بود؛ درحالحاضر هم در همین حول و حوش قرار دارد اما ارزش سهام ناگهان در طول یک مدت، چند برابر میشود ولی این اتفاق در خصوص اوراق مسکن رخ نمیدهد؛ هیچ گاه سراغ ندارید که یک نماد زیرمجموعه تسه ناگهان با تغییر چند برابری قیمت مواجه شود.
مرادی تصریح کرد: از سوی دیگر، اگر صرفاً قرار به حمایت از مصرفکننده (سمت تقاضا) باشد، تعداد عرضهکنندگان اوراق در بازار کم میشود؛ دارنده اوراق هم نباید ضرر کند؛ بنابراین بهترین حالت، همین وضعیت رقابتی است چون اگر دارنده اوراق هم زیان کند یا سود کمی ببرد، بهتدریج پول کمتری وارد حوزه اوراق مسکن و درنتیجه عرضه آن کم میشود؛ به تبع آن، اوراق تسهیلات مسکن گران میشود؛ ولی مکانیزم بازار خود به خود این وضعیت را کنترل میکند و نباید در این بازار دخالت کنیم.
وی یادآور شد: به اندازه کافی محدودیتها برای جلوگیری از ورود سفته بازان به بازار اوراق تسهیلات مسکن در نظر گرفته و اعمال شده؛ کسی که میخواهد واقعاً مصرفکننده باشد و از سوی دیگر کسی که در بانک سپردهگذاری کرده و به جای آن، اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن دریافت کرده، باید به سود منطقی دست یابند؛ دخالت بیمورد به هر یک از طرفین این عرضه و تقاضا، به بازار آسیب میزند.
صندوق ملی مسکن در قالب طرح جدید مجلس برای ساخت سالانه ۸۰۰ هزار تا یک میلیون واحد مسکونی تشکیل میشود.
محمود محمودزاده درباره فعالیتها و برنامههای معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در یک سال گذشته و چند ماه پیش رو تا پایان دولت دوازدهم اظهار داشت: بخش مسکن از آنجایی که یکی از اصلی ترین دغدغههای خانوارهاست، از اهمیت بالایی برخوردار است. به گونهای که شروع خانواده و زندگی مشترک و همچنین فرزندآوری و افزایش جمعیت به حوزه مسکن مرتبط است.
وی افزود: به همین لحاظ در این یک و ۲ ماه که معاون مسکن وزارت راه بودم، پروژههای متعددی تعریف شد که در حال حاضر شاهد آغاز اجرایی شدن این پروژهها در سطح کشور هستیم. بیشتر پروژههای اقدام ملی مسکن از زمین بالا آمدهاند و پیشرفت فیزیکی این پروژههای مسکونی مشهود است.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: خیلیها وقتی این طرح آغاز شد، خوشبین نبودند و میگفتند امکان ندارد اجرا شود به خصوص که شرایط اقتصادی دولت ایجاب نمیکرد تا کمکهای یارانهای به این طرح کند؛ طرح اقدام ملی مسکن، هیچ کمک یارانهای ندارد؛ همه دستگاههای مربوطه در حال کمک به این طرح هستند آن هم در شرایط سخت بودجهای که وجود دارد.
دولت بعد پاسخگوی طرح مسکن ملی خواهد بود؟
محمودزاده گفت: فارغ از اینکه در ماههای پایانی دولت قرار داریم، مرتباً در حال طراحی و شروع پروژههای مسکونی جدید هم هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا طرح اقدام ملی مسکن ممکن است به سرنوشت طرح مسکن مهر دچار شده و علاوه بر اینکه به دوش دولت بعدی بیفتد، مشمول مرور زمان و فرسایشی شدن هم بشود؟، تصریح کرد: همواره از ابتدای اجرای مسکن ملی مطرح شده که با قیمت تمام شده عرضه میشود و هیچ گاه نرخ ثابتی برای آن اعلام نکردهایم؛ این واقعیت وجود دارد که ما فقط زمین آن را تأمین میکنیم و با اعطای تسهیلات، بخشی از هزینه ساخت را پوشش میدهیم؛ بنابراین هیچ متقاضی نمیتواند بگوید که از اول به من گفتهاند n میلیون تومان هزینه ساخت واحد مسکونی مورد نظر خواهد شد.
مسکن ملی را هم دولت نساخت / مردم اشتباه برداشت کردند
معاون وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه هیچ گاه ساخت مسکن بر عهده دولت نبوده است، یادآور شد: یکی از دلایلی که در طرحهای قبل این برداشت وجود داشته، درک اشتباه آنها از طرحهای قبلی بوده است؛ چون ساخت و ساز مسکن هیچ زمانی با دولت نبوده است؛ دولت فقط زمین میدهد و بعضاً مساعدتهایی در زمینه مالیات و بیمه و صدور پروانه داشته است.
محمودزاده درباره مساعدتهای دولت به طرح اقدام ملی گفت: مساعدتها در خصوص هزینه پروانه ساخت در اکثر پروژهها اعمال شده و شهرداریها کمک کردهاند اما در برخی پروژهها شهرداریها هنوز کمکهای لازم را نداشتهاند و ما در حال مذاکره هستیم؛ به خصوص که لزوم همکاری شهرداریها با ادارات کل راه و شهرسازی استانها، مصوبه شورای عالی مسکن است؛ ضمن اینکه وزارت کشور هم همکاری بسیار گستردهای با ما داشته و بارها به استانها بخشنامه کرده است.
وی درباره افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن ملی از ۱۰۰ به ۱۵۰ میلیون تومان گفت: کارهای آن انجام شده و در مراحل نهایی قرار دارد؛ امیدواریم هر چه سریعتر عملیاتی شود.
با ۲۷۰ میلیون تومان میتوان خانه ساخت؟
محمودزاده درباره اینکه آیا با وام ۱۵۰ میلیون تومانی و دو فقره آورده ۴۰ میلیون تومانی و مجموعاً ۲۷۰ میلیون تومان، میتوانیم به تکمیل پروژههای مسکن ملی امیدوار باشیم یا خیر؟، اظهار کرد: این موضوع بستگی به مدت زمان ساخت و هزینه تمام شده آن دارد؛ به عنوان مثال یکی از پروژههای مسکن ملی در سیرجان را در تاریخ ۱ آذر امسال افتتاح کردیم؛ ساخت این پروژه از اواخر سال ۹۷ یا ابتدای سال ۹۸ آغاز شده بود.
پروژه مسکن ملی که با ۱۰۰ میلیون تومان ساخته شد
وی ادامه داد: این پروژهها با ۱۰۰ میلیون تومان به ازای هر واحد مسکونی به اتمام رسید؛ ۴۰ میلیون تومان وام ساخت و ۶۰ میلیون تومان آورده متقاضی بود؛ برخی دیگر از متقاضیان که در میانه راه به پروژه ملحق شدند، هزینه تمام شده برای ساخت و ساز واحد آنها، به ۱۷۰ میلیون تومان افزایش یافت بنابراین در یک پروژه با توجه به زمان شروع و اتمام آن، تا ۷۰ میلیون تومان اختلاف قیمت دیده میشود؛ آن هم یک پروژه تعاونی که حساب و کتاب آن کاملاً در اختیار اعضای تعاونی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: پروژههای مسکن ملی بستگی به زمان پرداخت آوردههای متقاضیان دارد؛ به خصوص که قراردادهای اعطای تسهیلات هم امضا شده و وام مورد نظر در موعد مقرر پرداخت میشود و آماده تزریق به پروژه است.
از ۲۰۰ هزار واحد طرح اقدام ملی مسکن در تعهد شرکت عمران شهرهای جدید عملیات اجرایی ۱۱۷ هزار واحد شروع شده که پروژهها عمدتا در مراحل پیشرفت ۵ تا ۵۰ درصد قرار دارد و در مواردی نیز به اتمام رسیده است.
پروژه اقدام ملی در شهرهای جدید نسبتا روی روال قرار دارد. شارژ مالی پروژههای مشارکتی و قراردادی شهرهای جدید از طریق تسهیلات عمدتا ارزان نرخ دستگاههای دولتی و پرداخت به موقع تعهدات از سوی متقاضیان، کار را در مقایسه با دیگر سطوح این طرح آسانتر کرده است.
آخرین وضعیت پروژه اقدام ملی مسکن در شهرهای جدید نشان میدهد تا کنون عملیات اجرایی ۱۱۷ هزار و ۸۵ واحد آغاز شده است. این پروژه در ۲۱ شهر جدید در سه قالب ثبت نام، مشارکت و واگذاری گروهی با تعهد ساخت پیش میرود.
در ذیل واگذاری گروهی با تعهد ساخت، تفاهمنامه با بنیاد شهید، نیروهای مسلح، آموزش و پرورش، کار و تعاون، تعاونی و با تعهد ساخت با سطح پیشرفت مختلف جلو میرود. مسکن ملی شهرهای جدید در حالی روی ریل قرار گرفته که پروژه اقدام ملی به طور کلی به دلیل همراهی پایین سازندگان تحت تاثیر ۴۲ ایراد به قراردادهای مشارکتی به چالش برخورد کرده است.
آغاز مسکن ملی در ۲۱ شهر جدید
با این حال تصاویر بهدست آمده از طرح اقدام ملی مسکن در شهرهای جدید نشان میدهد در اغلب شهرها پروژه به استخوان بندی اولیه دست یافته است. گزارش شرکت عمران شهرهای جدید که در اختیار ایسنا قرار گرفته نشان میدهد از مجموع ۲۰۰ هزار واحد هدفگذاری شده برای ۲۱ شهر جدید عملیات اجرایی در تمامی ۲۱ شهر آغاز شده که جزییات آن بدین شهر است:
در شهر جدید اندیشه ۳۲۲۵ واحد در برنامه گنجانده شده که عملیات اجرایی ۲۳۰۵ واحد آغاز شده است. از این تعداد ۱۸۹۰ واحد در قالب مشارکت، ۲۴۰ واحد در بخش تعاونی و ۱۷۵ واحد با تعهد ساخت با پیشرفت حدود ۴۰ درصد پیش میرود.
پیشرفت ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی بعضی پروژههای مسکن ملی پرند
شرکت عمران برای شهر جدید پرند ۲۵ هزار و ۱۵۰ واحد مسکن ملی را هدفگذاری کرده است. ۲۸۴۴ واحد در بخش مشارکت، ۹۲۴ واحد در تفاهمنامه بنیاد شهید، ۳۸۳۲ واحد در قالب تفاهمنامه نیروهای مسلح، ۴۹۶ واحد مربوط به وزارت آموزش و پرورش، ۵۰۴۳ واحد نیز با تعهد ساخت هم اکنون در حال اجرا است که مجموع واحدهای شروع شده را به ۱۵ هزار و ۴۵۵ واحد رسانده است. بررسیها نشان میدهد پروژههای آغاز شده به پیشرفت ۳۰ تا ۵۰ درصد رسیده است. همچنین ۵۰۰۰ واحد از پروژههای مسکن مهر در پرند به طرح اقدام ملی مسکن اختصاص یافته که یا به اتمام رسیده یا در مرحله نازک کاری قرار دارد.
در شهر جدید پردیس بالغ بر ۱۲ هزار و ۹۴۵ واحد اقدام ملی مسکن تعریف شده که ۱۲ هزار و ۶۰۰ واحد آن به مرحله آغاز رسیده است. ۲۰۴۳ واحد در قالب ثبت نام، ۳۸۹ واحد در بخش مشارکت، ۳۰۰۰ واحد بر اساس تفاهمنامه نیروهای مسلح، ۶۰۶۳ واحد در بخش تعاونی و ۱۱۰۵ واحد با تعهد ساخت به مرحله اجرا رسیده که مجموع واحدهای کلنگ زنی شده را به ۱۲ هزار و ۶۰۰ واحد میرساند. پروژههای مسکن ملی در شهر جدید پردیس عمدتا در مراحل آمادهسازی زمین، گودبرداری و فوندانسیون قرار دارد.
حدود ۱۶ هزار واحد در هشتگرد کلنگ خورد
در هشتگرد واقع در استان البرز نیز ۲۱ هزار مسکن ملی در برنامه شرکت عمران شهر جدید قرار گرفته که ۱۵ هزار واحد آن در قالب ثبت نام به متقاضیان واگذار میشود و تا کنون عملیات اجرایی ۳۰۵۹ واحد در این بخش آغاز شده است. ۴۳۲ واحد نیز در بخش مشارکت، ۶۳۴ واحد مربوط به بنیاد شهید، ۹۸۲ واحد برای کارکنان نیروهای مسلح، ۷۳۰ واحد مربوط به وزارت آموزش و پرورش، ۱۳۰۶ واحد در بخش تعاونی و ۸۸۰۰ واحد در قالب تعهد ساخت به مرحله اجرا رسیده که مجموع واحدهای کلنگ زنی شده را به ۱۵ هزار و ۹۴۳ رسانده است.
فولادشهر اصفهان میزبان ساخت ۱۸ هزار مسکن ملی است ۱۴ هزار و ۵۰۰ واحد آن ثبت نامی خواهد بود. در قالب نام نویسی از متقاضیان تا کنون عملیات ۱۱۵۰ واحد شروع شده است. در بخش مشارکت ۴۲۰۴ واحد، تفاهمنامه بنیاد شهید ۶۵۰۰ واحد، آموزش و پرورش ۳۰۰۰ واحد و تعهد ساخت ۵۷۷ واحد به مرحله آغاز رسیده که مجموع واحدهای شروع شده را به ۱۵ هزار و ۴۳۱ میرساند.
همچنین در شهر جدید بهارستان در استان اصفهان ۲۱ هزار مسکن ملی در دستور کار قرار دارد که ۱۰ هزار واحد آن ثبت نامی و ۲۸۹۱ واحد در این قالب آغاز شده است. همچنین در بخشهای مشارکت، تفاهمنامه با بنیاد شهید، نیروهای مسلح، کار و تعاون، تعهد ساخت و تعاونی، پروژه مسکن ملی در بهارستان اجرا خواهد شد که تا کنون ۱۳۶۳ واحد در قالب مشارکت، ۲۹۵۸ واحد در بخش تفاهمنامه با بنیاد شهید، ۶۹ واحد مربوط به تعاونی و ۱۶۸ واحد با تعهد ساخت آغاز شده که در مجموع ۷۴۴۹ واحد مسکن ملی در شهر جدید بهارستان کلنگ زنی شده است.
ساخت حدود ۵۲ هزار واحد در سه شهر صدرا، سهند و ایوانکی
از دیگر شهرهای جدید که تعداد قابل توجهی مسکن ملی در آن هدفگذاری شده صدرای شیراز با ۲۱ هزار، سهند با ۱۶ هزار و ۲۰۰ و ایوانکی با ۱۵ هزار و ۵ واحد است. در شهر جدید صدرا در استان فارس از ۲۱ هزار واحد که در برنامه قرار دارد تا کنون ۹۰۲۲ واحد شروع شده است. در شهر جدید سهند واقع در اطراف تبریز در آذربایجان شرقی از ۱۶ هزار و ۲۰۰ واحد ۸۷۷۱ واحد به مرحله آغاز رسیده و در ایوانکی استان سمنان نیز ۱۵ هزار و ۵۵ واحد هدفگذاری شده که تا کنون ۳۰۰۰ واحد کلنگ زنی شده است.
پروژه کمال سهند در قالب تفاهمنامه با نیروهای مسلح به تعداد ۷۰۰ واحد
همچنین در عالیشهر از ۲۲۵۰ واحد تا کنون ۱۰۸۰ واحد شروع شده است. در سیراف ۳۲۴۰ واحد مسکن ملی تعریف شده که ۶۹۰ واحد در مرحله ساخت قرار دارد. در مهاجران اراک از ۶۳۰۰ واحد که در برنامه قرار دارد تا کنون ۵۷۸۰ واحد شروع شده است. در امیرکبیر اراک ۶۱۰۰ واحد طرح اقدام ملی مسکن گنجانده شده که ۲۸۰۰ واحد شروع شده است. در شهر جدید علوی کل ۳۰۰ واحد برنامهریزی شده آغاز شده است.
در شیرین شهر اهواز ۱۲۰۰ واحد مسکن ملی در برنامه قرار گرفته که ۵۰۰ واحد در مرحله ساخت قرار دارد. برای شهر جدید رامین در اهواز هم ۱۱۰۰ واحد مسکن ملی در قالب ثبت نام، ۱۵۷۰ واحد در قالب تفاهمنامه آموزش و پرورش و ۱۰۰ واحد در بخش تعاونی تعریف شده که تا کنون ۱۱۰۰ واحد شروع شده است. در رامشار کل ۲۰۰ واحد برنامهریزی شده آغاز شده است. در نهایت برای شهر تیس ۵۵۰۰ واحد مسکن ملی در برنامه گنجانده شده که ۳۰۰۳ واحد در مرحله اجرا قرار دارد.
پرداخت آورده دوم از سوی متقاضیان نزدیک است
پروژه اقدام ملی مسکن از شهریورماه سال گذشته با حضور رئیسجمهوری آغاز شد. این پروژه در ۴۰۰ هزار واحد برنامهریزی شد که ۲۰۰ هزار برای شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد در بنیاد مسکن و ۱۰۰ هزار واحد در بافتهای فرسوده تعیین شد. آورده اولیه متقاضیان حدود ۴۰ میلیون تومان در نظر گرفته شد که در بعضی شهرها از جمله پردیس زمان پرداخت قسط دوم به مبلغ ۴۰ میلیون تومان فرا رسیده است.
قیمت زمین متری ۳.۵ تا ۴ میلیون تومان
برای ساخت این واحدها تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان وام بانکی با بهره ۱۸ درصد در نظر گرفته شده که وزارت راه و شهرسازی در تلاش است موافقت شورای پول و اعتبار را برای افزایش مبلغ تسهیلات به ۱۵۰ میلیون تومان کسب کند. مابقی هزینههای ساخت بر عهده متقاضیان خواهد بود. نرخ زمین نیز در مناطق مختلف کشور متفاوت است؛ به طور مثال بنا به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در استان تهران نرخ زمین بین ۳.۵ تا ۴ میلیون تومان در هر متر است که به صورت اقساط ۱۲ ساله از متقاضیان دریافت میشود. نرخ ساخت نیز طبق آخرین برآوردها در تابستان جاری متری ۲.۷ میلیون تومان تعیین شد که البته از آن زمان تا کنون نرخ مصالح ساختمانی افزایش یافته اما هنوز نرخ سه ماهه سوم از سوی وزارت راه و شهرسازی به روزرسانی و اعلام نشده است.
واحدهای آماده مسکن ملی پرند در استان تهران
ثبت نام از متقاضیان مسکن ملی در سه مرحله انجام شد. در مرحله سوم که بین روزهای ۱۸ تا ۲۵ دی ماه انجام شد در مجموع ۲۲۳ هزار و ۹۰۵ نفر ثبت نام کردند که تا کنون ۵۵ هزار و ۸۷۸ نفر واجد شرایط شناخته شدهاند و روند پالایش و بررسی متقاضیان مرحله سوم ادامه دارد. در مراحل قبلی نیز ۱.۶ میلیون نفر تقاضا دادند که ۴۶۰ هزار نفر واجد شرایط بودند. در صورت انصراف یا حذف متقاضیان ناشی از عدم واریز آورده، متقاضیان جدید جایگزین آنها خواهند شد. هنوز تصمیمی برای نام نویسی جدید اتخاذ نشده است.
معاون اعتباری بانک مسکن از پرداخت یکهزار و ۸۷ میلیاردتومان تسهیلات بافت فرسوده به ۱۷ هزار واحد مسکونی در آن بافتها خبر داد.
محمدحسن علمداری عضو هیات علمی بانک و مسکن و معاون اعتباری این بانک تازهترین وضعیت پرداخت تسهیلات در بافت فرسوده را به متقاضیان این نوع از تسهیلات اعلام کرد.
عضو هیات عامل بانک مسکن با اشاره به اینکه ارائه تسهیلات در بافت فرسوده از سال ۹۸ بر اساس قرارداد عاملیت انجام شده است، گفت: از سال گذشته تاکنون حدود ۱۷ هزار واحد در بافت فرسوده انعقاد قرارداد شده است که تسهیلات به آنها پرداخت شد.
علمداری رقم کلی تسهیلات را در بافت فرسوده را در حدود یکهزار و ۸۷ میلیاردتومان برشمرد.
گفتنی است، رقم تسهیلات در بافت فرسوده تهران برای آن دسته از متقاضیانی که میخواهند این تسهیلات را دریافت کنند و به صورت خود مالکی، اقدام به نوسازی کنند، ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با نرخ سود ۹ درصد و ۵۰ میلیون تومان هم تسهیلات نوسازی بافت فرسوده با نرخ سود ۱۸ درصد است.